Denis Zvizdić javno o porazu bivšeg stranačkog šefa Bakira Izetbegovića: “Čak i vjerska osjećanja su se zloupotrebljavala, previše se fokusirao na emocije iz prošlosti”

Denis Zvizdić, potpredsjednik Naroda i pravde, kazao je za N1 da se mogao predvidjeti poraz Bakira Izetbegovića i lošiji rezultat Stranke demokratske akcije na izborima.

Također, dodao je da se pokazala pogrešna mantra kako oni koji su napustili SDA neće uspjeti jer su “Konaković, Čampara, Efendić i on ostvarili dobre rezultate”.

Na izborima ste osvojili skoro 27.000 glasova, da li ste zadovoljni ličnim rezultatom?

Zadovoljan sam svojim rezultatom zato što pokazuje da ljudi cijene rad i zalaganje koje je išlo u pravcu očuvanja državnih institucija, evropske perspektive BiH itd. Jako je važno da građani pamte šta je neka osoba uradila u svome mandatu.

Ovaj rezultat pokazuje da nema osnova mantra da niko ko izađe iz SDA ne može uspjeti. Svim mi koji smo napustili SDA, poput Konakovića, Čampare, Efendića i mene, ostvarili smo dobre rezultate.

Ima li realnosti u navodima da bi moglo doći do ujedinjenja između NiP-a i SDA ako bi Bakir Izetebgović otišao sa čela stranke?

Postoje mnoge različite spekulacije, to je hipotetička stvar koju je teško komentarisati. Mislim da je NiP suštinska konkurencija SDA, ona je istinska, prava alternativa i rješenje prema kojem će građani biti sve više okrenuti.

Hoće li stranke okupljenje oko Bećirovića ostati i dalje u koaliciji? Da li se NiP nameće kao lider opozicije?

NiP se ne nameće kao lider opozicije, to je jedan od spinova. Mi u NiP-u nemamo problem da prepoznamo kapacitet SDP-a kao najveće opozicione stranke i da im prepustimo da vode neke procese.

Podsjećam da je i potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović bio naš zajednički kandidat. Čini mi se da se oni koji su protiv Trojke nerviraju zbog saznanja da među nama vladaju jako dobri partnerski odnosi i da ne mogu naći pukotinu.

Opozicioni blok ima najveći kapacitet za formiranje vlast na nivou Federacije i države.

Da li ste razgovarali o formiranju vlasti bez SDA?

Lični mislim da je prerano razgovarati o koalicijama jer nemamo zvanične rezultet izbora. Opozicija iz RS-a, ako želi biti dio vlasti, mora ostvariti minimalno pet mjesta u Predstavničkom domu.

Može li vas HDZ uslovljavati trećim partnerom, npr. SNSD-om?

HDZ ne može uslovljavati. Oni trenutno jesu nezaobilazni za FBiH, ali to ne znači da mogu nekoga uslovljavati sa trećim partnerom.

Je li realna programska koalicija?

Sasvim je realna. Mislim da će i HDZ prihvatiti programsku koaliciju jer i njima odgovara da nakon četiri godine stagnacije naprave se određeni koraci. Ne dolazi u obzir samo matematička koalicija gdje će se samo podijeliti fotelje.

Vidite li sebe na nekoj poziciji?

Prerano je razgovarati o podjeli ministarskih mjesta. Vidio sam da je Dodik već pikirao Ministarstvo vanjskih poslova. U ovom trenutku kada imamo ovakvu globalnu situaciju, kada imamo rat u Ukrajini, mislim da je to jedno od važnijih ministarstava koje ne bi smjelo biti u rukama onih koji su antibosanski i antievropski orjentisani.

Kako komentarišete poraz Izetbegovića na Općim izborima?

Mislim da to nije bilo teško procijeniti. Ja sam krajem avgusta u jednom intervjuu pogodio sve. Rekao sam tada četiri stvari: da će Izetbegović izgubiti, da će SDA ostvariti lošiji rezultat, da će NiP porasti i da će Trojka imati najveći koalicioni kapacitet.

Izetbegović je tokom kampanje previše se fokusirao na emocije iz prošlosti, čak su se zloupotrebljavala i vjerska osjećanja. Poraz je rezultat i odnosa unutar vrha SDA zbog jednog principa koji se primijenjuje unazad nekoliko godina, a to je da nisu najbolji i najiskusniji dolazili na vodeća mjesta nego oni koji su pokazivali poltronstvo.

Šta će Bećirović promijeniti u Predsjedništvu BiH?

Donijet će jednu dozu ozbiljnosti u Predsjedništvo, očekujem da će biti tačka spajanja i da će uvesti novi nivo u diplomatiju, posbeno u vidu imenovanja ambasadora. Dakle, da digne diplomatiju na jednu veću razinu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.