Denis Zvizdić o potezu NES-a i Stranke za BiH, nije se libio poručiti: “Lako je sjediti na tribinama i gledati teške utakmice”

Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i prvi zamjenik predsjednika Naroda i pravde u emisiji na TVSA komentarisao je jučerašnji sastanak Osmorke naglašavajući da izlazak Narodnog evropskog saveza (NES) i Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) iz državne vlasti nije urušilo odnose unutar Osmorke.

Vijest dana je došla sa sastanka iz Doboja, nakon kojeg su NES i Stranka za BiH izjavile da napuštaju Osmorku na državnom nivou.

Zvizdić kaže kako je bio iznenađen tim potezom, te navodi da mu je žao što NES i Stranka za BiH neće ostati u koaliciji na nivou Bosne i Hercegovine.

“Naravno, suvereno pravo svake stranke je da odluči hoće li učestvovati u vlasti na određenom nivou, na nivou Bosne i Hercegovine, kao i na nivou Federacije, kantona i tako dalje.

Da li je to dobra odluka, pokazat će vrijeme.

Nikada se naravno ne može napraviti velika greška odlaskom u opoziciju, jer sjediti na tribinama, kolokvijalno kazano, jesti kokice i gledati teške utakmice na terenu, ne možete napraviti nikakvu veliku grešku, ali istovremeno je takav potez,

odlazak u zonu komfora i može se tumačiti kao bježanje od odgovornosti i bježanje od svih onih obećanja koja su sve stranke Osmorke, pa i ove dvije stranke, dale svojim biračima tokom izborne kampanje. Za politiku su potrebna, znanja, stručnost i hrabrost“, kaže Zvizdić za TVSA.

“Odnosi unutar Osmorke nisu narušeni ovakvom odlukom ove dvije stranke, to je suvereno pravo stranaka da ne učestvuju na jednom nivou vlasti.

No, mi ostajemo privrženi ciljevima koji su proklamovani u svim zajedničkim odlukama Osmorke“, ističe Zvizdić.

Posebno navodi kako ti ciljevi podrazumijevaju promjenu političke matrice i stanja, koji je godinama prisutan u Bosni i Hercegovini sa posebnim akcentom na promjenu stanja prouzrokovanim neradom vladajuće koalicije u posljednje četiri godine,

posebno Vijeće ministara, koje Zvizdić opisuje kao najlošije, najpogubnije i najkatastrofalnije Vijeće ministara u modernoj dejtonskoj historiji Bosne i Hercegovine.

“Svaka vrsta revolta u odnosu na antiustavno djelovanje vlade RS-a i Skupštine RS-a je potpuno opravdana. Smo je pitanje u kom vremenskom okviru treba postići zadane ciljeve i rezultate.

Zakon koji je prije nekoliko dana usvojila NSRS, nije prvi zakon koji se tiče državne imovine. Takve i slične zakone Skupština RS-a je usvajala u protekle dvije, tri godine, više puta.

Koji je način borbe da se tako nešto ospori, jer je riječ o antiustavnom djelovanju, to su apelacije, odnosno pokretanje pitanja ustavnosti pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. Svaki od tih zakona je pao i svaki od tih zakona će pasti. Državna imovina je potpuno jasna stvar“, rekao je Zvizdić.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.