Denis Zvizdić poslao poruku, ne krije ogorčenost: “Poslije Sebijinih izjava jasno što smo ja i mnogi članovi napustili SDA”

“Domaća javnost i međunarodne institucije zadužene za fer i zakonite izbore, očekuju od CIK-a, ako želi pokazati kredibilitet i političku neovisnost, jasan stav i adekvatnu zakonsku sankciju za morbidni i huškački govor koji je javno, na skupu SDA izrekla Sebija Izetbegović, kao kandidat za Skupštinu KS, rekao je danas Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

“Riječ je o najgorem obliku jezika mržnje, nezabilježenom u ovoj ali i svim ranijim predizbornim kampanjama u BiH.

Ustvari, jedina sličnost koje se mogu sjetiti je između ovoga Sebijinog patološkog izljeva mržnje i poziva na nova stradanja i masovne grobnice i jednako morbidnog spota i izjava koji je u ime “Ujedinjene Srpske” snimio N. Stevandić za prošle lokalne izbore“, kazao je Zvizdić.

Ali, Stevandić i njegova stranka su sankcionisani od strane CIK-a, dodaje Zvizdić, što je bila potpuno ispravna odluka i zbog toga očekuje da CIK bude konzistentan u svojim stavovima i odlukama i da na isti način, u skladu sa zakonom, sankcioniše Sebiju Izetbegović.

“Podsjećam, radi građana, da je visoki predstavnik Šmit svojim izmjenama i dopunama Izbornog zakona izričito zabranio upotrebu govora mržnje u kampanji.

U tom Zakonu je jasno definirano šta predstavlja govor mržnje, a to je: “svaki oblik javnog izražavanja ili govora koji izaziva ili potiče mržnju, diskriminaciju ili nasilje protiv bilo koje osobe ili grupe osoba, na osnovu rase, boje kože, nacionalnosti, spola ili vjere, etničkog porijekla ili bilo koje druge lične karakteristike koja podstiče na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje”, naveo je Zvizdić.

Kazao je da će čekati odluku Centralne Izborne Komisije, koja na ovom slučaju zadržava ili gubi svoj kredibilitet i vjerodostojnost.

“P.S. Siguran sam da je poslije ovakvih besramnih izjava Sebije Izetbegović, kao, nažalost, “jedinog i konačnog donosioca ključnih odluka u SDA”, sada svima jasno zašto smo ja, Konaković, Ademović, Čampara, Efendić i stotine i stotine drugih napustili SDA.

A ovo je samo vrh ledenog brijega i samo jedan od brojnih razloga našeg napuštanja SDA koju trenutno vodi dvojac sa ženskim kormilarom”, naveo je.

Ipak, i dalje saosjećam sa ljudima u SDA za koje znam da se ne slažu sa ovakvom prostačkom politikom što i dalje trpe ovakve nekontrolisane ispade strane normalnom umu i razumu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.