Denis Zvizdić se opasno razljutio, “prepukao mu film”, ovo nikako nije mogao da prešuti: “Ciljana difamacija Bošnjaka je izjava Željke Cvijanović”

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić osudio je izjavu predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović ocjenjujući da je to ‘šovinistička i islamofobna izjava, ciljana difamacija Bošnjaka, potomaka dobrih bošnjana, korijenskog bosanskog naroda i nosioca civilizacijskih vrijednosti i promotora saradnje i zajedništva od Kulina bana do današnjih dana’.

– Željka Cvijanović, po uzoru na svog šefa Dodika, kaže da su Bošnjaci: ‘ostrašćeni, tendenciozni i bezobrazni’. Riječ je o šovinističkoj i islamofobnoj izjavi.

Kakav mora biti um osobe, osim mračan, zao i pokvaren, koja na ovaj način vrijeđa Bošnjake poslije genocida u Srebrenici, poslije desetina hiljada silovanih Bošnjakinja i stotina hiljada protjeranih Bošnjaka sa svojih viševjekovnih ognjišta – saopćio je Zvizdić.

– Kako to da poslije svega što su pretrpjeli od svojih komšija ti, po Željkinim riječima, “ostrašćeni, tendenciozni i bezobrazni” Bošnjaci nisu napravili niti jedan akt osvete?

– Šta je nego pad u ponor moralnog ništavila vrijeđanje Bošnjaka-muslimana poslije otkrivenih preko 700 masovnih grobnica u kojima su nađeni ostaci hiljada mučenih, silovanih i na najbrutalniji način ubijenih bošnjačkih civila – djece, zena, mladih ljudi i staraca samo zato što su bili muslimani.

Šta može biti osim neljudske i šovinisticke arogancije i drskog prezira prema drugima i drugačijima, ne pokazivanje poštovanja prema hiljadama bošnjačkih majki kojima su neočetnici i zločinci odveli i brutalno ubili muževe, sinove, braću – navodi se u saopćenju.

Kako se osim nacionalističkom i islamofobnom može nazvati izjava Željke Cvijanović kojom vrijeđa Bošnjake muslimane kojima su pripadnici vojske i policije RS, razorili gradove i domove, i porušili više od 650 džamija u kojima se pripovijedala vjera u jednog Boga i pozivalo se na mir, zajedništvo i dobre komšijske odnose.

– I do kada će se nastaviti sa ovakvim lažnim, tendencioznim i huškačkim izjavama, pokušaju žigosanja Bišnjaka i prezirom prema nevjerovatnoj toleranciji i strpljenju koje pokazuju Bošnjaci?

Zar zaista autorica ove skandalozne izjave, ili bilo ko iz trenutnog establišmenta bh entiteta RS ili istomišljenika “preko Drine”, misli da će bilo kada ostvariti velikodrzavni i hegemonistički projekat Bosne i Hercegovine bez Bošnjaka?

Takav projekat nikada neće biti ostvaren, jer su Bošnjaci kao autohtoni i proevropski orijentiran narod postali ravnopravan politički subjekt u BiH i regionu i nikada se više odluke o budućnosti BiH neće moći donositi bez jednakopravnog i efektivnog učešća Bošnjaka – kaže se u saopćenju.

– I zbog toga g. Cvijanović, Bošnjaci nisu “ostrašćeni, tendenciozni i bezobrazni”, nego naprotiv tolerantni,

samosvjesni, državotvorni, ponosni ali i prkosni, onakvi kakvi su i svi drugi civilizirani narodi.

Druga je stvar što živimo u vremenu u kojem, kako kaže Meša: “ne pobjeđuju bolji i pametniji nego oni koji se, poput vas, ničega ne stide” – poručio je Zvizdić.

Dodao je da jedna stara izreka kaže “da će nasilnik ići onoliko daleko koliko mu bude dozvoljeno”.

– I zbog toga g. Cvijanović morate na vrijeme prestati sa ovakvim primitivnim, netačnim i huškačkim vrijeđanjem Bošnjaka i prihvatiti istinu bez koje nema izgradnje povjerenja i pomirenja.

A vi, prije nego bacite ostrašćeni, tendenciozni i bezobrazni pogled preko ograde, pogledajte i počistite svoje dvorište – rekao je Zvizdić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.