Dešavanja u Hrvatskoj, otvorene poruke: U Zagrebu “osvanuli” grafiti protiv Milanovića, nazivaju ga udbašem i ruskim igračem

Grafiti koji su osvanuli na nekoliko lokacija jutros u Zagrebu govore protiv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Naime, na bijelom transparentu koji je obješen na nadvožnjak na Savskoj cesti piše “Milanović udbaš”.

Na zidovima podvožnjaka u Miramarskoj ulici piše “Milanoviću, koliko su ti Rusi platili???” i “Milanoviću, kaži Hrvatima kada ćeš pomilovati udbaše”.

Na fasadi dvorane Јehovinih svjedoka u Savskoj ulici na kućnom broju 137a napisano je “Milanović + Mesić = udbaški igrači”.

Kako prenosi Jutarnji.hr. za sada nepoznati autor ili autori grafita u njima predsjednika Milanovića optužuju da je povezan s Udbom, tajnom policijom iz vremena Јugoslavije, a istu optužbu uputili su i predsjednikovu ocu Stipi Milanoviću.

Zanimljivo je da su se slični ili gotovo identični grafiti u nekoliko navrata početkom maja pojavili u Splitu.

Stipe Milanović preminuo je 2019, a bio je predsjednik ureda Mike Tripala, nekadašnjeg lidera Hrvatskog proljeća uz Savku Dabčević-Kučar. Nakon pada Hrvatskog proljeća Stipe Milanović odlazi iz politike.

Prvo je bio na položaju direktora Računskog centra u Zagrebu, a potom predsjednika Odbora za izgradnju Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu 1976. godine, jednog od najznačajnijih kulturnih projekata u tadašnjoj Hrvatskoj. Potom se povlači iz politike, a nakon političkih promjena u 1990-im postaje zamjenik Vlatka Pavletića, tadašnjeg ministra kulture i obrazovanja.

Sinj se u grafitima, pretpostavlja se, spominje jer Stipe Milanović potiče iz sela Donjih Glavica kraj Sinja.

Grafit u kojem se predsjednika Milanovića pita “koliko su mu Rusi platili” vjerovatno proizlazi iz sukoba u koji su on i predsjednik Vlade Andrej Plenković ušli nedugo nakon početka rata u Ukrajini koji traje već više od 100 dana. Premijer je predsjedniku više puta prigovorio da daje “proruske” izjave te da relativizira rusku operaciju na Ukrajinu, dodaje se u članku Jutarnjeg.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.