Detalji sa Suda BiH: Sudija Branko Perić izdvojio mišljenje, bio je protiv presude Fadilu Novaliću, Hodžiću i Solaku

Predsjednik sudskog vijeća koje je donijelo presudu u slučaju “Novalić i ostali” Branko Perić danas je imao izdvojeno mišljenje.

Presudu je izreklo sudsko vijeće koje čine Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević. Sa osuđujućom presudom nije se složio sudija Branko Perić i on je izdvojio svoje mišljenje.

Perić je kazao da je svjestan da to nije praksa, ali će ipak pročitati svoje izdvojeno mišljenje čija je suština da svaka zloupotreba ne mora biti i krivično djelo.

U izdvojenom mišljenju on smatra da tužioci nisu uspjeli dokazati da su se osuđeni udružili da bi na kriminalan način nabavili respiratore.

Perić je dodao da su tužioci kao dokaze iznijeli poruke iz Viber grupe iz kojih mnogo toga nije jasno – prenosi Klix.ba.

Podsjećamo, prvostepenom presudom Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na šest, Hodžić na pet godina.

Preduzeću “Srebrna malina” presuđeno je da uplati 200.000 KM u budžet institucija BiH u roku od 60 dana od pravosnažnosti presude i da vrati nezakonito stečenu imovinsku korist od 694.000 KM.

Na ovu presudu postoji pravo žalbe.

Jelki Milićević (HDZ), dopremijerki u Vladi FBiH, izrečena je jednoglasnom odlukom članova Sudskog vijeća oslobađajuća presuda.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić nije se pojavio današnjem izricanju presude na Sudu Bosne i Hercegovine u aferi “Respiratori”.

Novalić je tokom suđenja redovno prisustvovao ročištima, te nije poznato zbog čega se danas nije pojavio u zgradi Suda, niti gdje se nalazi.

Ostali optuženi su prisustvovali čitanju presude.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.