Dijaspora iz Njemačke pisala predsjedniku te države: Odlikovat ćete člana tzv. komisije koja negira genocid

Nakon najava njemačkog predsjednika Franka – Waltera Steinmeiera da će odlikovati izraelskog historičara Gideona Greifa oglasili su se iz njemačko-bosanskohercegovačke mreže Pangea.

Ističu da su dobili desetine poruka ogorčenih sugrađana iz Njemačke i susjednih država. Njemačkog predsjednika su potom upoznali sa dešavanjima tokom agresije u BiH.

U Pangei su naglasili da su citirali dijelove iz, kako su istakli, skandaloznog završnog izvještaja takozvane Nezavisne međunarodne komisije.

Pozvali su se na izjavu zamjenika predsjednika Svjetskog jevrejskog kongresa Menahema Z. Rosensafta za kojeg su podsjetili da je prošlog ljeta oštro kritikovao komisiju na čijem je čelu bio Greif.

Pozvali su se i na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Napomenuli su i na, kako su ocijenili, nepoznate široj javnosti presude njemačkih sudova koji su, pored Srebrenice, krajem 90-ih i početkom 2000-ih utvrdili genocid i u drugim općinama u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995.

Preporučili su mu i projekat oralne historije i intervjue onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici u Memorijalnom centru Srebrenica i samu posjetu Memorijalnom centru.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.