Zanimljive vijesti za bh. dijasporu objavio je Deutche Welle: Napravljen korak naprijed da stranci lakše dobiju njemačko državljanstvo, poznato i pod kojim uslovima

Vladajuća koalicija u Njemačkoj je postigla načelni sporazum o reformi zakona za stjecanje državljanstva. Zakonom se donose mnoge olakšice u poređenju s dosadašnjom praksom.

Socijaldemokratska stranka (SPD) i Zeleni su bili zadovoljni reformom zakona o državljanstvu, sada je i treća stranka u vladi, Liberalno-demokratska (FDP) dala zeleno svjetlo.

Kako prenose njemački mediji, nacrtom zakona, iza kojeg stoje ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser i ministar pravosuđa Marco Buschmann, otvara se mogućnost ulaska u njemačku knjigu državljana već nakon pet godina stalnog boravaka, umjesto dosadašnjih osam.

Za osobe koje su se posebno istakle u integraciji kroz poznavanje njemačkog jezika ili društveno korisni rad, moguće je podnošenje zahtjeva već nakon tri godine.

Ukida se zabrana dvostrukog državljanstva

Olakšan je pristup državljanstvu i djeci stranaca ako jedan od roditelja već najmanje pet godina živi u Njemačkoj. Izlazak u susret prvoj generaciji tzv. gastarbajtera je i novo pravilo prema kojem će za osobe starije od 67 godina, pri podnošenju zahtjeva za državljanstvo, biti dovoljan nivo “jednostavnog usmenog sporazumijevanja” na njemačkom jeziku, umjesto pismenog dokaza.

Najveća dosadašnja prepreka kod ulaska u njemačko državljanstvo za strance, koji već duže žive u Njemačkoj, uslov je po kojem su podnositelji zahtjeva za njemačko državljanstvo morali ispisati iz svog dosadašnjeg državljanstva. To se posebno odnosi za državljane Turske koji predstavljaju i najbrojniju zajednicu stranaca u Njemačkoj.

Vlada je to objasnila činjenicom da ovo pravilo “ne odgovara situaciji u praksi” po kojoj je većina novih njemačkih državljana iz ovog ili onog razloga posljednjih godina zadržavala staro državljanstvo. Ovo pravilo ni do sada nije vrijedilo za državljane Evropske unije ili ako je ispis iz starog državljanstva, kao što je to slučaj u nekim zemljama, nemoguć.

Nema pasoša za primatelje državne finansijske pomoći

FDP je do kraja insistirao na tome da se mogućnost ulaska u njemačku knjigu državljana onemogući počiniteljima nekih krivičnih djela. Tako su osobe osuđivane zbog krivičnih djela s rasističkom ili antisemitskom pozadinom isključene od mogućnosti ulaska u njemačku knjigu državljana.

Daljnja prepreka za neke potencijalne nove vlasnike njemačkog pasoša bi bio i uslov “ekonomske integriranosti” podnositelja zahtjeva. To znači da njemački državljani ne mogu postati oni koji primaju socijalnu pomoć.

No, i tu ima izuzetaka, recimo kod gastarbajtera prve generacije koju su ne svojom krivnjom ostali bez posla, kao i za roditelje maloljetne djece i u slučaju kada radi samo jedan roditelj. Iznimka u ovom poglavlju bi vrijedile i za bivše gastarbajtere iz Istočne Njemačke, pri čemu se uglavnom radi o državljanima Vijetnama koji su 80-ih dolazili na rad u Istočnu Njemačku.

S njemačkim pasošem do bolje integracije

Reforma zakona o državljanstvu dio je sveobuhvatnog paketa zakonskih promjene kojom vlada Olafa Scholza želi modernizirati zakone o strancima i tako Njemačku učiniti atraktivnijom za useljenike.

“Useljenici više neće biti prisiljeni odbaciti dio svog dosadašnjeg identiteta”, rekla je ministrica Faeser, komentirajući za list Suddeutsche Zeitung ukidanje pravila o zabrani dvostrukog državljanstva.

Smatra da će proces stjecanja državljanstva pogodovati i bolju participaciju u društvenom životu Njemačke, kao što je to npr. biračko pravo.

Nacrt zakona je upućen saveznim pokrajinama na razmatranje, a službeno bi ga vlada trebala prihvatiti do ljetne pauze. U parlamentarnu proceduru bi zakon trebao biti poslan na jesen, prenosi Deutsche Welle (DW).

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.