Diplomatski skandal u Bosni i Hercegovini: Aleksandar Goganović iz SNSD-a se zbog izjave o Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović odbio sastati s britanskim ministrom

Zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministara Aleksandar Goganović odbio je da se sastane sa britanskim ministrom za Evropu Leom Dochertyjem zbog izjave da se tokom posjete Bosni i Hercegovini ne namjerava sastati ni sa jednom od dvije osobe koje su na crnoj listi Velike Britanije.

Britanski ministar za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova te države došao je u Sarajevu jučer prilikom čega se sastao sa nekoliko bh. zvaničnika te visokim predstavnikom i američkim ambasadorom u BiH.

Povodom svog dolaska, Docherty je navodno ranije kazao da se neće sastati ni sa kim ko je na crnoj listi, misleći pritome na predsjednika RS-a Milorada Dodika i članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, koji su u aprilu prošle godine dobili sankcije Velike Britanije.

Reagujući na izjavu britanskog ministra, Goganović je rekao da je to krajnje “nekorektno, nedemokratski i antidejtonski”.

Obrazložio je to i navodom da se negiranjem Dodika i Cvijanović negira volja građana Republike Srpske, koji su ih izabrali na Općim izborima u oktobru prošle godine.

“Onaj ko isključuje mogućnost političkog dijaloga sa legalno izabranim i legitimnim predstavnicima srpskog naroda, jednog od tri konstitutivna naroda u BiH, odnosno sa izabranim predstavnicima RS-a, sigurno ne doprinosi izgradnji mira i stabilnosti i rješavanju svih otvorenih pitanja u BiH, ali i njenoj evropskoj perspektivi.

Nažalost, još jednom se pokazalo, u političkoj i diplomatskoj praksi, da Velika Britanija i njene diplomate nemaju dobre namjere prema građanima RS-a”, rekao je Goganović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarisao je danas njegovo odbijanje sastanka sa Dochertyjem kazavši da “predstavnici srpskog naroda nemaju potrebe da se sastaju sa Britancima koji uporno kroz historiju čine da sve podrede svojim interesima i naprave zlo”.

“Naša politika jeste da ne komuniciramo sa njima.

Kao što ste mogli da primijetite britanski ambasador u BiH nije ni pozvan na inauguraciju Željke Cvijanović, ni mene”, rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

On je naglasio da će se u skladu sa utvrđenom politikom ponašati i ostali predstavnici Republike Srpske.

“Britanija ima veoma loše namjere ovdje, pokušavaju da prikažu da su dobri prema Bošnjacima, ali to nije tako, oni su samo dobri prema sebi”, istakao je Dodik.

Vlada Velike Britanije 11. aprila prošle godine uvela je sankcije tadašnjem članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici RS-a Željki Cvijanović, koje se odnose na zabranu ulaska i pristup, odnosno korištenje imovine koju eventualno imaju Velikoj Britaniji, zbog optužbi da ugrožavaju mir i stabilnost u BiH, te da podstiču secesiju RS-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.