Direktne poruke Milovana Jovanovića koji tvrdi: “Za pijuna Dodika, Moskva je već sigurno našla zamjenu”

Milovan Jovanović, politički analitičar i novinar iz Srbije, ocijenio je kako zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabriel Escobar nema mehanizme da “primiri” Milorad Dodika. Dodao je kako “nema dileme” da je lider SNSD-a “pijun Moskve”, ali i da je Rusija već “našla zamjenu” za njega.

N1: Šta mislite da je cilj ove posjete Escobara? Hoće li pokušati da primiri Milorada Dodika?

Milovan Jovanović: Gabriel Escobar je zamjenik pomoćnika državnog sekretara. On nije nikakav specijalni izaslanik za Balkan, kako pišu mediji. On je u hijerarhiji State Departmenta peti ili šesti čovjeka. To je prva i osnovna stvar. Druga je da Matthew Palmer nije nikakav specijalni izaslanik za BiH, on je ispred Sektora za Evropu i Evroaziju State Departmenta zadužen za praćenje izbora u BiH. Palmer je smijenjen zbog svoje nesposobnosti. Bio je ono što je danas Escobar samo što je za vrijeme Trumpa bio i specijalni izaslanik za Balkan.

Escobar ne može ništa. U Sarajevu je izgovorio opšte fraze da će Dodik popustiti ili neće. Dodik se otvoreno ruga međunarodnoj zajednici i radi sve što želi, dok se reakcije svode na verbalne osude. Dodik je pod sankcijama. U suštini mi ne vidimo nikakve odlučnije korake SAD-a, a pogotovo od nesposobne, paralisane i korumpirane EU.

Koliko će Escobar, za kojeg kažu da dobro poznaje Balkan i regionalne odnose, biti ekspeditivniji u odnosu na neke druge emisare koji su prethodnih mjeseci dolazili u BiH?

Escobar nema mehanizme da obuzda Dodika. On nas je prije mjesec dana uvjeravao da SAD na Balkanu drži sve pod kontrolom. I onda smo imali dva šamara Zapadu. Toliko o njegovom poznavanju Balkana.

Pogledajte.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.