Direktor Civilne zaštite Džavid Aličić ekskluzivno za bhdijaspora.net o stanju u ZDK: “Problemi u brojnim gradovima, situacija je pod kontrolom!”

Džavid Aličić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK kazao je za portal bhdijaspora.net da stanovništvo treba biti pripravno, ali da nema potrebe za panikom.

Dodao je da je u trenutnim uslovima situacija pod kontrolom, te da nadležne službe dežuraju na terenu. Dostavio nam je i cijelokupan izvještaj.

Kantonalna Civilna zaštita reagovala je danas na velikom broju lokacija, ali srećom većih masovnijih štetnih posljednica nije bilo.

“Veoma je značajno istaći da na području općine Doboj Jug za sada nema problema, jer nam je poznato da je ovo jedno od najugroženijih područja u ZDK”, rekao je Aličić za bhdijaspora.net.

Aličić nam je dostavio izvještaj u kojem se navodio da se rijeka Bosna u centru Zenice tokom dana izlila se iz korita na pješačko-biciklističku stazu.

“Na ušću Babine rijeke sa Bosnom, postavljene su vreće s pijeskom i koje su spriječile da se ista izlije na ulice i saobraćajnice.

Situacija je pod kontrolom u naseljima nizvodno niz rijeku Bosnu. Tu se prije svih misli na Topčić Polje i Nemilu .

Civilna zaštita je u stalnom kontaktu s predstavnicima Mjesnih zajednica kako bi na vrijeme reagirali ukoliko bi došlo do tačke izlijevanja.

Vodostaj svih vodenih tokova na području Grada je u blagom opadanju”, navodi se u izvještaju u vezi Zenice.

“Rijeke Bosna i Fojnica su napravile određene probleme u Visokom. Rijeka Bosna u mjestu Čekrečije se iizlila na put Visoko-Ilijaš, u gradu su rijeka Bosna približila dvijema stambenim jedinicama bagerom je napravljen nasip tako da /voda nije ušla, u naselju Muhašinovici potoci su napravili određene probleme pa se i tu intervenisalo.

Vatrogasci su intervenisali povodoom zaglavljenih vozila u vodi, Vodostaj na području općine Visoko je u opadanju”, dodaje se u izvještaju kada je u pitanju Visoko.

Voda je ponegdje u gradu Olovu već ušla u podrumske prostorije.

VEZANI TEKST: Iz Općine se zvanično oglasili: “Nivo Bosne na području Maglaja još u porastu, maksimalna opreznost i pripravnost!”

Na nekoliko lokacija doslo je do izlijevanja rijeke Bosne iz svog korita, zbog čega je angažovana firma Trgošped doo Kakanj sa svojim mašinama i kamionima koja je nasipala potreban materijal čime je spriječena veća šteta.

Neke od ugroženih lokacija su u Doboju, Povezicama, Malješu, Donjem Kaknju

Vatrogasci sa svojim vozilima su spriječeni zbog vode da se vrate u svoj vatrogasni dom, gdje je voda ušla u garažni prostor ali su vozila sa opremo na vrijeme izmješteni.
Vodostaj na području općine Kakanj je u opadanju.

Na području općine Breza također se intervenisalo na nekoliko mjesta.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.