Direktor fudbalske reprezentacije BiH Zvjezdan Misimović:”Momci iz dijaspore donose prevagu na terenu”

Direktor fudbalske reprezentacije BiH Zvjezdan Misimović je govorio uoči polufinala baraža za EURO 2024. Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u četvrtak u Zenici igra prvu baraž utakmicu za Euro ove godine u Njemačkoj protiv selekcije Ukrajine. Tim povodom za magazin Sport Federalne Televizije sa novinarom Muhamedom Bikićem je govorio direktor reprezentacije Zvjezdan Misimović.

Na početku razgovora osvrnuo se na spisak selektora Save Miloševića, kazavši da mu je drago ‘što smo konačno uspjeli Denisa Huseinbašića nagovoriti da igra za našu reprezentaciju’.

„Bilo je na početku i kod njega nekih dvojbi – igrao je za mladu reprezentaciju Njemačke, karijera mu je išla uvijek prema gore, sebe je možda vidio u A reprezentaciji. Na kraju se za nas odlučio srcem igrati za našu domovinu i drago mi je zbog toga“, poručio je Misimović.

Upitan kako privoljeti jednog igrača s naših prostora da zaigra za reprezentaciju, kaže:

„To su druge, treće generacije, koje su u inostranstvu odrasle i malo je teže. Ne dolaze često u BiH i ne pričaju baš svi dobro naš jezik. Imamo to i sad, ipak, vuče ih nešto prema domovini, prema BiH, i na kraju se skoro svi odluče za svoju domovinu“.

I u mlađim kategorijama se vidi da momci iz dijaspore donose prevagu na terenu, dodao je. „Tako je bilo i 2014. kad smo se plasirali u Brazil – 90 posto ekipe je naučilo igrati fudbal u inostranstvu – Salihović, Pjanić, Begović, Lulić, Ibišević. Nažalost, bolje se radi i veći je intenzitet u inostranstvu“.

Naglasio je i da bh. liga nije laka liga za igrati. „Nisam imao iskustvo da igram u našoj Premijer ligi. Ali malo je u regiji i podcijenjena. Ako gledamo Sloveniju, naša liga je jača i bolja“, ocijenio je.

Osvrnuo se i na neuspjele kvalifikacije, rekavši da smo u grupi sigurno mogli i morali više.

„Analizirao sam, moj rezime je da je nama u glavi ostao taj baraž, da imamo to već sigurno, i tih par posto smo manje trčali, radili i na kraju nas je to koštalo dosta bodova. Kad više nismo imali realne šanse za plasman, iskoristili smo to da isprobamo šta možemo u budućnosti“, kazao je Misimović.

O smjeni generacija u reprezentaciji kaže da ona rezultatski nije baš najbolja. „Sigurno će i poslije EP-a biti dosta novih imena, neki igrači će se oprostiti. U mladoj reprezentaciji isto ima dosta perspektivnih igrača“, rekao je on.

Kaže i da od Edina Džeke i Miralema Pjanića možemo mnogo očekivati, ne samo na terenu, nego i van njega. „Imaju ogromno iskustvo. Dosad smo pet puta igrali u baražu i oni su mislim igrali u svih pet“, navodi Misimović.

Govorio je i o duelu polufinala baraža za Euro protiv Ukrajine.

„Nedavno smo s njima igrali u kvalifikacijama gdje smo u gostima odigrali fenomenalno i izvukli bod, a kući malo slabije. Imaju tu fizičku sposobnost, brzi su, što nama ne odgovara. Njima je prvenstvo kasno krenulo, nisu takmičarskoj formi. To može biti neki naš plus. Tu je i domaći teren, sigurno će atmosfera biti na nivou“, podvukao je Misimović.

Prema njegovima riječima, bh. reprezentacija ima mlade momke koji mogu parirati Ukrajini. „Oni su favoriti, što nekad može biti teže za njih. Od nas niko ne očekuje ništa spektakularno poslije prošlih rezultata. To može biti naša prednost. Mislim da ako naši igrači daju preko maksmiuma, da se imamo čemu nadati. Ipak, Ukrajina nije kao Portugal protiv kojeg smo bili autsajder u ranijim baražima. Možda nam i odgovara da su oni favoriti, ali opet kažem nisu reprezentacija ranga kao npr. Portugal“, naglašava Misimović – javlja Reprezentacija.ba.

Na kraju je poručio:

„Nadam se da ćemo proći Ukrajinu, onda mi je svejedno ko će doći. Protiv Islanda smo nedavno igrali, u obje utakmice smo bili bolji. Izrael nije u prošlim godinama neka velesila, u padu su. Ne bojim se ni jedne ni druge reprezentacije“.

BiH dočekuje Ukrajinu u Zenici u četvrtak navečer.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.