Divna priča iz bh. dijaspore o fantastičnom uspjehu mlade Bosanke: Anita Đonlić je osvojila nagrade na prestižnim svjetskim univerzitetima

Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, putem društvenih mreža promoviše priče o Bosancima i Hercegovcima koji nižu uspjehe širom svijeta. Ovaj put nam donosi priču o Aniti Đonlić.

Iz rodnog Maglaja do čuvenog Princeton University, Anita Đonlić je doktor nauka hemijske biologije koja je osvojila brojne nagrade.

Rođena je u Bosni i Hercegovini 1991. godine i odrasla je Maglaju. Sa 16 godina se preselila u Mostar da pohađa Koledž Ujedinjenog Svijeta (UWC Mostar) i dobije bilingualnu diplomu Internationacionalnog Bakalaureata.

U 2010 godini je započela studije na Methodist University u Fayetteville-u, Sjevernoj Karolini, kao stipendistkinja Davis United World Koledža i Predsjedničeve stipendije.

Tokom dodiplomskog studija je se bavila istraživanjima sa profesorom Eun Hoo Kim na sintezi difluoriranog analoga gingerola. Završila je ljetne staževe u poljima medicinske biohemije sa doktoricom Eminom Čengić Kiseljaković na Univerzitet u Sarajevu (Medicinski fakultet Sarajevo), i u molekularnoj medicini sa Profesorom Dr. Victor Arcé na Univerzitetu Santiago de Compostela (CIMUS) u Španiji.

Njena istraživanja su podržana sa stipendijom za dodiplomska istraživanja, a njena akademska dostignuća i doprinos odjelu hemije prepoznati su preko Mendelevijum medaljona i Maršalske nagrade od Methodist Univerziteta.

  1. godine je diplomirala Summa Cum Laude (najviše odlikovanje) i kao član Programa Časti, sa Bachelor of Science diplomom iz hemije i fokusom u biohemiji.

Nakon diplomiranja je započela doktorske studije na hemijskom odjelu Duke University (Harvard juga SAD). 2015. godine se pridružila grupi Profesorice Amande Hargrove i započela je disertaciju na razvoju hemijskih spojeva za inhibiranje ribonukleinske kiseline sa unikatnom strukturom trostrukog heliksa.

Njen rad je rezultirao u otkriću prvog inhibitora ove strukture

Na Duke Univerzitetu je bila jako aktivan volonter jer je to sastavni dio njenog života. Preko Graduate Chemistry Council-a pomogla je u organizaciji raznih STEM outreach događaja i regrutovala je mnoge volontere.

Organizirala je razne događaje u promociju nauke uključuju: Nauka pod zvijezdama, Duke Alumni vikend, NC DNK dan, FEMMES Capstone projekat, ljetni kamp Univerziteta Duke itd.

U 2018. godini je primila Joe Taylor Adams nagradu od odjela hemije, a 2019. godine je nominovana za prestižnu Schmidt Science postdoktorsku stipendiju.

ČITAJTE I OVO: Bosanac je novac zaradio u Švicarskoj, a onda je oduševio javnost u domovini i dijaspori svojim potezom!

I na Metodist i Duke univerzitetima radila je kao asistent i imala je veliko poštovanje od strane studenata kao i profesora koji su radili sa njom.

Njen naučnoistraživacki rad je prezentirani su na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, od kojih je jedna priznata nagradom za najbolju prezentaciju.

“U ljeto 2020. godine je započela post-doktoralna istraživanja u laboratoriji Profesora Clifforda Brangwynne-a na čuvenom Princeton Univerzitetu.

Zapamtite ime Anita Đonlić jer je predstoji ogromna karijera. Čestitam Aniti na svemu što si postigla i što ćeš postići. Ponosan što te poznajem!”, napisao je Čustović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.