Dječak i biser bh. dijaspore kojem je Džeko bio uzor danas s Edinom čini stub reprezentacije BiH

Momak koji je vrlo brzo izrastao u jednog od najvažnijih igrača Bosne i Hercegovine i koji će dugo godina biti stub ove reprezentacije.

Kao dječaku uzor mu je bio Džeko, a sada je rame uz rame s njim.

Rođen je 26. marta 1999. godine u Malmou, a njegovi roditelji su porijeklom iz Sarajeva. Svoj fudbalski put započeo je upravo u Malmou, iz kojeg je vrlo mlad prešao u engleskog velikana, Nottingham.

Nakon toga bio je na posudbi u danskom Hobru, nakon čega se ustalio kao nezamjenjiv član startne postave Malmoa, dva puta osvojio prvenstvo Švedske i bio najbolji defanzivac i mladi igrač Allsvenskana, a u januaru se otisnuo na posudbu u Bordeaux i okušao u Ligue 1 – piše Sportsport.ba.

Jasno je već svima, radi se o Anelu Ahmedhodžiću.

No, u ovom tekstu osvrnut ćemo se na njegov reprezentativni put. Petog septembra 2015. godine Anel je debitovao za U16 reprezentaciju Švedske u duelu protiv Gruzije i do marta 2019. godine za omladinske selekcije ove skandinavske zemlje odigrao je ukupno 50 utakmica i postigao tri gola.

Upisao je i 9. januara 2020. godine nastup za A tim Švedske kada je u prijateljskoj utakmici protiv Moldavije dobio svih 90 minuta, no, srce je na kraju izabralo Bosnu i Hercegovinu.

Prvi put se na spisku naše selekcije našao u oktobru 2020. godine za polufinalni meč baraža za EURO protiv Sjeverne Irske gdje je odmah gurnut u “vatru” i gdje je odigrao 120 minuta.

Dolaskom Ivayla Peteva na klupu reprezentacije, početna postava naše selekcije postala je nezamisliva bez Ahmedhodžića koji polako izrasta u pravog lidera Zmajeva.

Za svoje godine izuzetno je miran i staložen i već sada možemo reći da je jedan od stubova naše reprezentacije, zajedno sa svojim uzorom iz djetinjstva, Edinom Džekom.

Iako rođen i odrastao u Švedskoj za koju je i upisao ukupno 51 nastup, Anel nikada nije krio svoju povezanost s Bosnom i Hercegovinom, kao ni to da mu je Edin Džeko jedan od uzora, što pokazuju i mnoge fotografije iz njegovog djetinjstva u dresu našeg Dijamanta.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine Anel je do sada odigrao 18 utakmica i postigao jedan gol, onaj za remi u Ukrajini (1:1) u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Koliko je Ahmedhodžić važan za reprezentaciju Bosne i Hercegovine govorio i to da je nakon Ibrahima Šehića koji je dobio svih 360 minuta u ove četiri junske utakmice Lige nacija, Ahmedhodžić igrač koji ih je dobio najviše – 343, odnosno nije igrao samo posljednjih 17 minuta sinoć protiv Finske kada ga je zamijenio Kovačević.

Ahmedhodžić se također može pohvaliti zavidnom tehnikom i kontrolom lopte, a mi koji ga pratimo još od malih nogu znamo da je u Nottingham otišao kako bi poradio na fizičkoj spremi i snazi, što je također doveo na zavidan nivo.

Sa svojom visinom od 192 centimetra osim što je skoro nepremostiva prepreka za protivničke skakače, velika je prijetnja i u napadu, naročito nakon prekida.

Njegov rad, volja i strpljenje doveli su ga do toga da mu uzor iz djetinjstva bude saigrač, te da rame uz rame stane s njim u dresu svoje domovine i čini okosnicu njene reprezentacije.

Ahmedhodžić je trenutno na zasluženom odmoru, a ono što ga čeka jeste odabir nove sredine. Bordeaux je ispao u niži rang u Francuskoj te se tu neće zadržati, pa očekujemo da ga Malmo, s kojim ima ugovor do kraja 2023. godine, proda u neki drugi klub.

Ono što je svakako bitno – interesa za novog dragulj bh. fudbala ne nedostaje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.