Dobre vijesti u najavi za putnike su pristigle sa Aerodroma Sarajevo: Uskoro direktne aviolinije iz Sarajeva za Oslo i Štokholm

Glavni grad Bosne i Hercegovine uskoro će biti direktnim linijama uvezan sa Oslom i Stockholmom. Direktno povezivanje sa skandinavskim zemljama rezultat je Javnog poziva za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo koji provodi Vlada Kantona Sarajevo u saradnji sa Turističkom zajednicom KS i Međunarodnim aerodromom Sarajevo. Inače, u hotelu Hills u Sarajevu je prije desetak dana ozvaničena saradnja između Međunarodnog aerodroma Sarajevo i aviokompanije SunExpress te je najavljeno uspostavljenje nove dvije direktne aviolinije za Tursku.

Komisija za stručnu ocjenu je utvrdila da je na Javni poziv pristigla jedna blagovremena prijava, a u riječ je o aviokompaniji Norwegian Air As – navode sa Aerodroma Sarajevo.

Javni poziv, koji je bio otvoren do 12. februara 2024. godine, ima za cilj razvoj turizma, uspostavljanja novih destinacija i povećanja broja putnika.

Prethodno je kroz javne pozive Sarajevo dobilo više novih direktnih aviokonekcija ili je povećan broj polazaka na destinacijama od strateškog značaja te kao krajnji cilj ovog projekta Sarajevo će biti direktno povezano sa 12 atraktivnih destinacija:

Milano, Geteborg, London, Memingen, Brisel, Solun, Antalija, Izmir, Atina, Skoplje, Oslo i Stockholm.

Inače, u hotelu Hills u Sarajevu je prije desetak dana ozvaničena saradnja između Međunarodnog aerodroma Sarajevo i aviokompanije SunExpress te je najavljeno uspostavljenje nove dvije direktne aviolinije za Tursku.

Kako je naglašeno i ranije najavljeno, Sarajevo će uz ovu kompaniju biti povezano direktno sa Izmirom, ali i Antalijom te će se letovi izvoditi dva puta sedmično.

“Uvode se dvije nove direktne linije za Izmir i Antaliju. To dolazi kao posljedica naših javnih programa, odnosno programa koje je usvojila vlada prošle godine subvencioniranja aviosaobraćaja, a sve u cilju povećanja broja turista. Radujemo se saradnji.

Ova kompanija dugo godina posluje na tržištu i u suvlasništvu je Turkish Airlinesa i Lufthanse. Nadamo se da će se uskoro završiti novi javni pozivi i uspostaviti nove direktne linije, naročito za zemlje Skandinavije”, rekao je tada Zlatko Mijatović, ministar privrede KS.

Povodom uspostavljanja novih linija komentar je dao i premijer KS Nihad Uk.

“Još jedan lijep trenutak za Kanton Sarajevo. Dodatne dvije destinacije s kojim ćemo naš grad povezati s drugim metropolama. Kako smo obećali, ovu godinu ćemo zaokružiti na nekih 15-ak novih destinacija u odnosu na prethodnu godinu. S ovim gradovima nećemo stati, najavljujemo i nove gradove koji će u narednom mjesecu biti obznanjeni”, ističe premijer Kantona Sarajevo.

Detalje saradnje objasnio je predstavnik SunExpressa za Balkan Veljko Marković.

“Drago nam je što počinjemo letove za Sarajevo. Bit će dva leta sedmično za Izmir i dva za Antaliju. Nadamo se uspjehu i da će sve biti kako treba. Interesovanje je veliko, rezervacije idu u odličnom pravcu. Smatramo da Sarajevo može prerasti i u destinaciju gdje će se letovi obavljati tokom cijele godine. SunExpress istražuje nova tržišta i BiH je došla na listu”, naglasio je.

Na kraju, govorio je i o cijenama letova.

“Kreću se od 110 eura povratne karte Sarajevo – Antalija – Sarajevo. Sve zavisi od punjenja aviona. To je neki početak. U opciji SunExpressa ne mora ići samo Antalija i Izmir već preko Antalije imamo i druge konekcije za destinaciju u Tursku. Imamo destinacije i za Samarkand i Azerbejdžan”, zaključio je Marković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.