Odlične vijesti za bh. dijasporu! Avion Ryanaira sletio u Sarajevo, kreću direktni letovi prema pet destinacija

Prvi avion aviokompanije Ryanair na liniji Geteborg – Sarajevo sletio je jutros na Međunarodni aerodrom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine čime je i u praksi započela saradnja između ove kompanije i sarajevskog aerodroma. Kao što je i najavljeno u novembru 2023. godine, Ryanair će od aprila uvesti pet direktnih aviolinija iz Sarajeva i to za Geteborg, Milano, Memingen, London te Brisel. Prema planu, iz odnosno za Sarajevo će se obavljati preko 20 letova sedmično te se očekuje 200.000 putnika u prvih 12 mjeseci.

Povodom prvog leta nešto kasnije na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu bit će upriličena i konferencija za medije povodom prvog leta.

Glavni komercijalni direktor Ryanaira Jason McGuinness za Klix.ba je ranije govorio o tome šta je kompaniju najviše privuklo kada je riječ o poslovanju sa Međunarodnim aerodromom u Sarajevu.

“Nemamo interes za kratkoročne ugovore i dogovore. Pet aviolinija je samo početak.

Na sastancima koje sam imao s ministrima, premijerom i rukovodstvom aerodroma, rekao sam da je Ryanair tu zbog rasta. Želimo da bilježimo rast u narednih pet do deset godina.

Želimo do 2034. godine imati rast do 300 miliona putnika i pitanje koje sam postavio vladi i zvaničnicima aerodroma ovdje jeste i to koliko oni žele biti dio tog kapaciteta.

Želimo da rastemo u Sarajevu, ali ono što morate imati u vidu jeste veoma konkurento tržište u ovom trenutku”, rekao je McGuiness.

Kada je riječ o zapošljavanju kadrova u Bosni i Hercegovini, direktor je rekao kako će to ovisiti o tome da li će kompanija u budućnosti imati svoju bazu.

Ipak, do tada, od Ryanairovog prisustva indirektnu korist će imati brojni građani.

“Nećemo u početku imati bazu ovdje.

Kada uspostavimo bazu, onda ćemo direktno zapošljavati tehničare, pilote, stjuardese. Nismo trenutno u toj fazi, ali radit ćemo na tome”, poručio je McGuinness.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.