Dodik najavljuje djelovanje nakon rezolucije u Srebrenici: Naše odluke bit će za Bošnjake osvješćujuće

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ponovo se osvrnuo na rezoluciju o Srebrenici te je najavio kako će rukovodstvo ovog bh. entiteta poduzeti određene političke odluke nakon glasanja o rezoluciji. Kako je poručio Dodik, te političke odluke će biti veoma osvješćujuće za Bošnjake u Sarajevu.

“Bošnjaci u Sarajevu pokušavaju da to minimiziraju pričom kako se tu ne pominje narod, a sve što su uradili jeste da se upravo želi, posredno i neposredno, da srpski narod bude moralno diskvalifikovan”, rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Dodik je rekao kako ne želi sarađivati sa onima koji stavljaju etiketu srpskom narodu.

“Naravno, mi ne želimo nikakvu eskalaciju i nasilje, ali naše političke odluke biće veoma osvješćujuće za Bošnjake u Sarajevu. To jeste za nas veoma problematična stvar i mi smo kao srpski narod dodatno time ugroženi.

To će podijeliti i odnose u BiH do nemogućnosti da se sarađuje. To je definitivno nešto što ni Bošnjaci neće moći da objasne zašto su to htjeli.

Ali zna se da je Njemačka to htjela, da se priča o Srebrenici obilježava kao svjetski dan sjećanja na genocid, da se ne bi uzeo neki datum iz njihove prošlosti, jer je nemoguće nakon utvrđivanja ovog datuma da bude još jedan”, mišljenja je Dodik.

Jutros su predsjednik RS-a Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovali molitvi u Hramu Svetog Save uoči Vučićevog odlaska u New York, gdje će se pred Generalnom skupštinom UN razmatrati rezolucija o Srebrenici.

Uz njih, molitvi su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer RS-a Radovan Višković, ministar sigurnosti u Vijeću ministara Nenad Nešić te drugi zvaničnici. Molitvu je predvodio patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, koji je blagoslovio Vučića i Dodika, poželjevši Vučiću snagu za predstojeće izazove.

Patrijarh Porfirije je tokom besjede istakao važnost borbe protiv “historijskog revizionizma” i naglasio da se srpski narod ne smije etiketirati kao počinilac genocida.

“Sabrali smo se da se pomolimo pred vaš put u New York. Danas snažno podižemo svoj glas protiv historijskog revizionizma i da srpski narod bude proglašen za počinioce genocida.

Nalazimo se u iskušenju pred najvećim međunarodnim forumom, molimo se da vam Bog da snage da na najbolji način zastupate naš narod. Da imate mudrost i odlučnosti da svjedočite istinu. Neka vas Bog blagoslovi”, poručio je patrijarh.

Vučić je izjavio da je zatražio patrijarhov blagoslov pred put te da odlazi u New York kako bi se borio za budućnost Srbije.

Međutim, ovaj čin patrijarhovog blagoslova izaziva kritike jer se može interpretirati da podrška Vučiću i Dodiku u ovom kontekstu predstavlja sukob s osnovnim civilizacijskim vrijednostima.

Blagoslov upućen liderima koji negiraju genocid u Srebrenici, koji je priznat od strane međunarodnih sudova, može se tumačiti kao podrška narativima koji negiraju historijske činjenice i pravdu za žrtve – javlja Klix.ba. Ovakvi potezi SPC-a dovode u pitanje njenu ulogu u promovisanju mira i pomirenja u regionu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.