Dodik po dobro poznatoj matrici priča na posebnoj sjednici NSRS: U narednih godinu – dvije jača autonomija ili nestanak

“Na nivou Bosne i Hercegovine dešavaju se stvari koje su vidljive, gdje se, zbog naraslog bošnjačkog oportunizma i nacionalizma, pokušava rušiti ustavni poredak i institucije dovesti do apsurda”, ovo je, između ostalog, istakao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obrazlažući razlog za zatraživanje posebne sjednice Narodne skupštine RS o zaštiti vitalnog interesa.

Kako je u uvodnoj riječi istakao, na posljednjoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine bio je protiv odluka koje su štetne po interese RS, u čemu mu je uporište bilo i mišljenje Ministarstva prosvjete i kulture RS.

“Vjerujem da ćemo potvrditi jedinstvo u odbrani interesa RS. Pokretanje vitalnog interesa u skladu je sa Ustavom i uvijek ću se voditi interesima i pravima RS, uvažavajući mišljenje njenih institucija”, dodao je Dodik.

Osvrnuo se i na zaključke Narodne skupštine RS sa sjednice održane 1. februara u kojima je precizirano da da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS prije svake sjednice dostavi sve materijale predsjednici RS, a radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku, što, kako je rekao, redovno čini.

Mehanizam zaštite vitalnog interesa Dodik je pokrenuo na Odluku o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Bosni i Hercegovini (OEBS BiH), ali CIK-a Bosne i Hercegovine i Državne izborne kancelarije Mađarske.

“Predmetnim Memorandumom o razumijevanju između Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine OEBS-a, ozbiljno se narušavaju zakonom ustanovljeni standardi i načela u radu Centralne izborne komisije.

Članovima 1. i 2. Memoranduma predviđeno je da će CIК BiH dozvoliti Misiji OEBS-a u BiH imenovanje jednog ili više predstavnika koji će prisustvovati sjednicama CIК-a u svojstvu posmatrača, sa pravom obraćanja.

Takođe ovim Memorandumom se Centralna izborna komisija obavezuje da će o svim svojim aktivnostima informisati Misiju OEBS-a uz obavezu dostavljanja materijala potrebnih za održavanje sjednice Centralne izborne komisije”, naveo je Dodik ističući kako je osim navedenog nepobitna činjenica da izbore u Bosni i Hercegovini sprovode članovi CIK-a čijim su imenovanjem drastično prekršene odredbe Izbornog zakona BiH, među kojima je naglasio članove 2.3. i 2.5. i Poslovnika, “što za posljedicu ima ozbiljno narušavanje integriteta izbornog procesa i dovodi u pitanje održavanje slobodnih i demokratskih izbora u zemlji kao i sprovođenje izborne volje građana”.

“Iz pomenutih članova Izbornog zakona jasno proizilazi da su lica imenovana u sastav CIК-a imenovana suprotno ovom zakonu, jer su bili kandidati na izborima, imaju usku povezanost sa strankama i političkim liderima, a takođe ne posjeduju iskustvo u provođenju izbora što je uslov za njihovo imenovanje”, rekao je Dodik.

O tri tačke dnevnog reda koje se tiču obrazovanja i testiranja učenika u školama, a na koje je pokrenut mehanizam vitalnog interesa, Dodik je rekao kako predstavljaju prenos nadležnosti.

“Obrazovanje je u nadležnosti entitetskih institucija i kantona koje ga organizuju i sprovode na svojoj teritoriji.

Ističem kao član Predsjedništva da institucije Vlade RS ne vide ništa sporno da se u našim školama vrše istraživanja, ali u pomenutim sporazumima navedeno nije slučaj”, rekao je Dodik koji je zatražio podršku narodnih poslanika za osporavanja odluka donesenih bez konsenzusa u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Na kraju je odredio svojevrstan vremenski rok u kojem će biti poznata sudbina ovog bh. entiteta.

“Mislim da će u narednih godinu ili dvije dana RS ojačati autonomija ili je možda uopšte neće biti”, poručio je Dodik.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.