Dodik se “opasno zajapurio” u svom maniru, pa progovorio: “Nema autonomije koja je ukinula sama sebe…”

“Nema autonomije koja je ukinula sama sebe, tako nećemo ni mi. Sasvim je prirodno da tražimo više”, obratio se Milorad Dodik policajcima tokom obilježavanja Dana policije RS u Zalužanima.

Komentarisao je i izbornu pobjedu Aleksandra Vučića u Srbiji: “Vučićeva pobjeda briljantna, koja znači stabilnost Srbije i regiona.”

Nije zaboravio ni premijera MađarskeViktora Orbana, koji je također napravio odličan rezultat na izborima u Mađarskoj. “Raduje me njegova pobjeda.”

Najavio je i posjetu Mostaru u utorak s ministrom vanjskih poslova Mađarske.

“Nakon historijske pobjede predsjednika Vučića, ključna poruka je da želimo da živimo u miru, slozi“, kazao je ministar odbrane Srbije, Nebojša Stefanović, koji prisustvuje obilježavanju Dana policije RS.

“Naš prvi zadatak je očuvati mir u ovoj zemlji“, rekao je ministar unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač.

Podsjećamo, Dodik je nedavno kazao kako se trebaju pooštriti propisi da bi se bolje zaštitili policajci u ovom entitetu.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je naglasio kako je u toku obračun sa kriminalnim strukturama u RS.

“Nema policajca koji može preko ovog da pređe”, aludirajući na ubijenog Bašića, poručio je Milorad Dodik te se osvrnuo na održavanje izbora u Bosni i Hercegovini.

Ocijenio je kako neće doći do izmjena Izbornog zakona BiH, ali ne odbacuje mogućnost da se još jednom sjedne i razgovara. Kazao je i kako je sedam prijedloga SNSD-a odbijeno, među njima i onaj o odbacivanju vreća za glasanje poštom iz inostranstva.

Dodik je ponovio tada kako se on i njegova stranka zalažu da mandat pripada strankama, a ne pojedincima.

Pokaznom vježbom i predstavljanjem novog prototipa oklopnog vozila Vihor u Banjoj Luci je obilježena 30. godišnjica od osnivanja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Današnji program povodom tri decenije od osnivanja Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a počeo je služenjem parastosa i polaganjem vijenaca, a nastavljen je u Centru za obuku u Zalužanima gdje je održana smotra, pokazna vježba Specijalne antiterorističke jedinice i Žandamerije s helikopterima te prezentacija multifunkcionalnog vozila Vihor koji je proizvod kompanije Tehnički remont Bratunac.

Današnjoj svečanosti u Centru za obuku MUP-a RS prisustvovali su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, predstavnici Vlade RS-a, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i drugi.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač obratio se prisutnima te svima čestitao Dan policije.

“Ne možemo zaboraviti na one koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku koji su se sa svima nama borili za svoj narod i zemlju, za ono što danas imamo.

Danas je MUP organizovana snaga.

Nakon ratnog i poratnog vremena, reformi, pokušaja da nam oduzmu nadležnosti i da ne postoji MUP RS-a, nakon 30 godina ovdje stojimo i vjerujem da ćemo proslaviti i značajnije jubileje. To znači da će postojati Republika Srpska”, izjavio je Lukač te dodao da su svjesni značaja MUP-a.

Dodao je da je za osam godina odškolovano 2.000 mladih policajaca.

“Danas je MUP velika snaga bez obzira što postoje oni koji hoće da nas ubijaju i da nas nema. Mi čvrsto stojimo, i dalje ćemo čuvati naše građane i svi u Republici Srpskoj se mogu osjećati sigurno.”

Premijer RS-a Radovan Višković je poručio da je ovo veliki dan za srpski narod u BiH.

“Vlada RS-a i do sada je bila podrška da se modernizacijom prilagodimo bezbjedonosnim izazovima s kojima se suočavamo. U samo nekoliko godina uložili smo 137 miliona KM u opremu naše policije”, izjavio je Višković te dodao da moraju ulagati u policiju jer nemaju svoju vojsku.

Dodik je u obraćanju okupljenima u Zakužanima izjavio da je RS institucija sa prostorom i narodom te da ima sva obilježja “državne organizacije”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.