Dodik u obraćanju medijima: Zbog galame ovdje, prije svega iz Sarajeva, odjednom se pojavilo 500 dodatnih vojnika

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Milorad Dodik, sastali su se danas sa pomoćnicom državnog sekretara SAD u Kancelariji za Evropu i Evroaziju Karenom Donfried.

Dodik je u obraćanju medijima konstatovao da je sastanak bio dobar te da je američkoj predstavnici poručio kako je “BiH bezbjedna sredina”.

“U mnogo stvari smo se složili, u nekima nismo.

Konstatacija da BiH treba očuvati teritorijalni integritet i spoljnu suverenost apsolutno nije sporna što se nas tiče, ako to podrazumijeva da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

I u tom pogledu vidim da je američka strana na tom konceptu BiH i primarno da se očuva pvdje mir i bezbjednost, što je i nama važno.

Upoznao sam gospođu da je BiH bezbjedna sredina i da valda potpuna bezbjednost. Da nema izazova koji bi mogli dovesti do toga da BiH bude destabilizovana u smislu nekih nereda”, rekao je Dodik nakon sastanka.

Istakao je kako “stvari koje oni potežu ad budu riješene ne mogu biti dokaz da se RS bavi nekom vrstom urušavanja teritorijalnog integriteta” te da se ovdje zanemaruje Ustav.

Ponovio je kako se “nije složio s pozicijom visokog predstavnika” i poručio: “Njegove odluke nećemo poštovati”.

“Uspjeli su s opstrukcijom”

Govoreći o misiji ALTHEA, kazao je kako i sam bio za tu misiju kada se glasalo prošle godine, ali da nije za ovakvu vrstu misije gdje “vojnici kruže BiH, nalaze se pred školama, vrtićima i javnim institucijama, prije svega u Banjaluci”.

“Sam komandant ALTHEA-e je govorio da je BiH bezbjedna, ali zbog galame ovdje, prije svega iz Sarajeva, odjednom se pojavilo 500 dodatnih vojnika.

Kazao sam da ALTHEA može da nastavi, ali da aktivnosti ne može provoditi ne bez saglasnosti Predsjedništva BiH. Ona ALTHEA koja je bila neprimjetna je najbolja garancija bezbjednosti”, rekao je Dodik.

Komentirajući današnja dešavanja u Domu naroda PSBiH u vezi Izbornog zakona, kazao je kako on nema ništa protiv toga da se ibzori održe sutra.

“Moja partija i ja smo spremni za pobjedu”, kazao je te dodao: “Uspjeli su s opstrukcijom. Očito da bošnjačko-muslimanska strana opstruira Izborni zakon.

Hoće opet da izaberu svog tipa u Predsjedništvo, umjesto legitimnog Hrvata”, zaključio je Dodik.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.