Dodikova izjava da su Hrvati nacionalna manjina u BiH izazvala gnušanje HNV-a: S prezirom to odbacujemo

Upravni odbor Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine izrazio je potpuno protivljenje u odnosu na izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kojom Hrvate u BiH karakterizira kao nacionalnu manjinu. Podsjećamo, Dodik je učestvovao na konferenciji pod nazivom “Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma”, a i ovu priliku je iskoristio kako bi govorio protiv države BiH.

“Unitarizacija BiH dovodi do raseljavanja Srba sa ovih prostora. A znamo da su Hrvati u BiH nacionalna manjina. Znači, razvaljuje se Dejton”, poručio je na konferenciji Dodik.

Oglasili se iz HNV-a

“Podsjećamo na to da su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda upisana u Ustav BiH, kao i to da su bosanskohercegovački Hrvati dali značajan doprinos u razvoju bosanskohercegovačke državnosti, kulture i politike”, kažu iz HNV-a.

Dodali su da su Hrvati, između ostalog, izglasali nezavisnost Bosne i Hercegovine 1992. godine.

“Davši time presudan doprinos da BiH bude nezavisna od velikosrpskog projekta koji je, u godinama koje su uslijedile, osvetoljubivo razarao Bosnu i Hercegovinu i njene narode i građane.

Svjesni smo također da je dio velikosrpskog projekta Hrvate držati u konstantnoj frustraciji u BiH, stvarajući im uteg da se u vlastitoj zemlji osjećaju ravnopravnima, no također poručujemo da u nama neće imati saveznike za bilo kakve igre koje imaju za cilj dokazivanje Bosne i Hercegovine nemogućom”, naglašavaju iz HNV-a.

Dodali su da s gnušanjem osuđuju i izražavaju gnjev zbog onih ratnih politika koje su, posebno od 1993. godine, opteretile odnose Hrvata sa drugim narodima, posebice Bošnjacima zbog počinjenih ratnih zločina nad njima.

“Tako da s prezirom izražavamo distancu od svih onih koji nas uvlače u diiskurs o nacionalnoj manjini.

Zato s ponosom, kao Hrvati Bosne i Hercegovine, kao narod ove zemlje, poručujemo Dodiku:

‘Politika koju vodite je prolazna, ali BiH nije’.

U konačnici pozivamo vajne branitelje hrvatskih nacionalnih interesa u BiH da osude Dodikove izjave i da se jasno i nedvosmisleno ograde od njegovih napada na osnovne postavke Ustava Bosne i Hercegovine”, naglašeno je u saopćenju HNV-a.

Oglasio se i predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović i odgovorio Dodiku.

-BiH jedino je moguća kao država tri ravnopravna, konstitutivna naroda, to je suština Dejtonskog sporazuma.

Nasilnim, jednostranim akcijama međunarodnog faktora u BiH pozicija hrvatskog naroda jeste devastirana i dekonstituirana, to je činjenica i Dodik je načelno upravu.

Međutim, Hrvati nisu nacionalna manjina u BiH, niti će biti.

Ustavna pozicija hrvatskog naroda je ključ opstanka BiH i to svi akteri u složenom procesu izgradnje države i društva moraju znati.

Bošnjački politički faktor mora razumjeti da ravnopravnost naroda u BiH što prvenstveno uključuje političku ravnopravnost jeste preduvjet opstanka BiH jer drugačija BiH nije moguća.

Neriješeno nacionalno pitanje hrvatskog naroda u BiH Dodik vješto koristi govoreći o sudbini RS-a i ustavnoj poziciji srpskog naroda u BiH.

Prenoseći stavove i uvjerenje da ono što u budućnosti Srbe u BiH očekuje jeste ono što se dogodilo Hrvatima pa s tim u vezi govori o Hrvatima kao nacionalnoj manjini i BiH kao neuspješnoj državi te samostalnosti RS-a.

U tom smislu idu i njegova pozivanja na izvorni Dejton, međutim njegova politička nastojanja nisu do kraja iskrena jer vlasti u RS-u ne čine ništa na ravnopravnosti naroda, na povratku ili obnovi imovine nesrpskog stanovništva.

U tom smislu moramo biti spremni sa svoje strane činiti ono što je moguće, a ne kritizirati druge za ono što ni sami nismo spremni raditi.

Dodik bi morao znati kako ustavna pozicija hrvatskog naroda i hipotetička promjena u status nacionalne manjine otvara i pitanje pozicije RS-a pa i BiH.

Hrvati nikada neće biti nacionalna manjina u vlastitoj državi BiH, takva BiH i RS u njoj ne mogu opstati – stoji u izjavi Ilije Cvitanovića za portal scena.ba.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.