Dogodio se debakl pristalica Milorada Dodika: Završen protest na entitetskoj liniji, prijetnje masovnijim protestima

Završeno je okupljanje na četiri lokacije na entitetskoj liniji u bh. entitetu RS – u Istočnom Sarajevu, Nevesinju, Loparama i Doboju. Protest je trajao oko pola sata, a saobraćaj na ovim lokacijama je bio blokiran.

Iako je najavljivano da će na skup podrške predsjedniku bh. entiteta RS doći 8.000 građana, na protestima u Istočnom Sarajevu taj broj je iznosio svega nekoliko stotina.

U Nevesinju i Loparama ih je bilo još manje, dok je skup u Doboju bio najbrojniji, sa više od 1.000 građana – javlja Radio Sarajevo.

Protesti su organizovani nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH.

Na skup podrške u Doboju došla je Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, te još nekoliko funkcionera SNSD-a.

Upravo je Cvijanović zaprijetila da je ovo ‘samo početak’ te da ih sutra može biti 50.000.

U Istočno Sarajevo su došli Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Radovan Višković, premijer entiteta RS te gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović rekao je da građani neće dozvoliti “maltretiranje zvaničnika RS-a od strane Suda i Tužilaštva BiH”.

Razlog za ovakvu izjavu leži u činjenici da je podignuta optužnica protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Od podizanja optužnice vlast okupljena oko Dodika vodi kampanju protiv Tužilaštva i Suda BiH, ali i generalno državnih institucija.

Nije mali broj udruženja, institucija, organizacija te pojedinaca koji su angažovani u procesu javne odbrane Dodika i vršenja pritiska na pravosuđe.

Tim činom jasno želi svoje antidržavno djelovanje prikriti spinom o udaru na Republiku Srpsku skrivanjem iza naroda. Prvobitno su bili najavljeni protesti ispred Suda BiH, ali kako policijske agencije u Sarajevu nisu izdale dozvolu za to okupljanje, vlast u RS-u je odlučila motivirati okupljanje na tzv. liniji entiteta s ciljem nastavka spinovanja o navodnoj granici.

Prenaglašavanjem priče o protestu na entitetskoj liniji cilj je izazvati reakciju iz entiteta Federacija BiH – prenosi Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.