Dok BiH traži investitore: Direkcija plaća kiriju, Konak propada, a Hrvatska raspolaže bh. vilom…

Za tri projekta koje provodi Služba za zajedničke poslove institucija BiH čija vrijednost realizacije iznosi više desetina miliona KM već godinama nema zainteresiranih investitora, navedeno je u dokumentu službe koji će biti upućen Vijeću ministara BiH.

Riječ je o trajnom rješenju smještaja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koja trenutno plaća zakup u objektu Studentskog centra u Nedžarićima, zatim sanaciji čuvene rezidencije Konak, nacionalnog spomenika koji doslovno propada, te sanaciji objekta Vila Aurora u Trstenom (Hrvatska) koji prema Sporazumu o sukcesiji imovine bivše SFRJ pripada BiH, no kojeg je Hrvatska uveliko dala u zakup jednom ruskom magnatu. Ali, krenimo redom.

Projekat trajnog rješavanja smještaja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH traje godinama. Prije nekoliko godina Vijeće ministara BiH je donio odluku o izgradnji sjedišta Direkcije na lokaciji Zrak u Buča Potoku. Odluku je na početku bila i prihvaćena, ali pod uvjetom da objekt ispuni sve zahtjeve potrebne Direkciji. Međutim, po završetku projekta za izgradnju sjedišta Direkcije uvidjeli su da ta lokacija nije mogla ispuniti uvjete potrebni da Direkcija obavlja zadatke iz svoje nadležnosti.

Godine 2018. tada odlazeći saziv Vijeća ministara BiH pripremio je odluku kojom bi trebalo da bude riješen trajni smještaj Direkcije za koordinanciju policijskih tijela BiH kojom je predviđeno da, umjesto tri miliona KM za obnovu prostorija preduzeća Zrak, bude potrošeno 14,4 miliona KM za kupovinu dijela objekta Studentski centar u Nedžarićima u kome je direkcija već smještena.

Tadašnji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić Ministarstvu finansija i trezora BiH bio je uputio i urgenciju kojom traži mišljenje iz tog ministarstva u vezi sa ovim prijedlogom, no do danas ništa nije riješeno.

Čuvena rezidencija Konak u Sarajevu, koji je nacionalni spomenik BiH propada već duže vrijeme, dok s vremena na vrijeme daju obećanja o njegovoj sanaciji koja do danas nisu ispunjena. Konak je zvanično zatvoren 2008. godine, a u proteklom periodu raspisano je niz tendera koji su bili neuspješni.

Iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH navode da ni za ovaj projekt nema zainteresiranih investitora.

Naime, s obzirom na to da je Konak nacionalni spomenik BiH, firma koja bi mogla izvršiti rekonstrukciju mora imati odgovarajuće licence za to, a tek ih nekoliko u BiH ispunjava kriterije. Za potpunu sanaciju Konaka potrebno je izdvojiti više od 7,5 miliona KM.

Inače, riječ je o objektu u kojem je bilo sjedište Zemaljske skupštine i Narodne vlade, za vrijeme Austro-Ugarske vladavine, a u njemu su boravili generali, državnici banovi. Kako smatraju neki historičari, u njemu je navodno posljednje trenutke proveo i austro-ugarski prijestolonasljednik Franz Ferdinand, čije ubistvo u Sarajevu bilo okidač za Prvi svjetski rat.

-U vidu javnih investicija planiran i projekat konzervacije i sanacije nacionalnog spomenika nulte kategorije u vlasništvu države Bosne i Hercegovine–Rezedencija KONAK. Predmetnu konzervaciju i sanaciju neophodno je što prije odraditi, budući da je objekat u lošem stanju, posebno kad se uzme u obzir da je riječ o objektu od velike istorijske i arhitektonske važnosti za Bosnu i Hercegovinu – kažu iz Službe za zajedničke poslove.

Ni za projekat konzervacije i sanacije Vila Aurora, Trsteno Republika Hrvatska, koja je u vlasništvu države BiH za sada nema zainteresovanih investitora.

Vilu Auroru u Trstenom, rezidencijalni objekt koji po Sporazumu o sukcesiji imovine bivše SFRJ pripada BiH, Hrvatska je dala u zakup ruskom magnatu Mihailu Šelkovu.

Hrvatska je prošle godine usvojila Zakon o upravljanju državnom imovinom, prema kojem se u zakup mogu dati i nekretnine na kojima je do sada postojala zabrana raspolaganja i to na 30 godina pod koncesiju. Uprkos protestnoj noti Predsjedništva BiH, sporni procesi u Hrvatskoj su nastavljeni.

Nakon što je vila vraćena BiH, Federacija BiH je u njeno renoviranje uložila oko od pola miliona eura. Međutim, kada je 2009. godine zatražena kategorizacija objekta, Hrvatska je tražila prvo da se uknjiži, a kako je to državno vlasništvo, vila se nije mogla uknjižiti na Federaciju BiH. Vlada FBiH nekoliko puta je pisala Vijeću ministara BiH i Komisiji za državnu imovinu, ali odgovor nikad nisu dobili. Predlagano je da se vila uknjiži na državu BiH pa da je ustupi Federaciji na korištenje ili da se odmah uknjiži na Federaciju BiH, što zapravo nije moguće jer entiteti ne bi mogli biti titulari državne imovine.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.