Doktor odbrane i sigurnosti Taib Spahić žestoko nakon sankcija Dodiku: “Šutnja naših susjeda je neuobičajena i tajanstvena”

Taib Spahić, doc. dr. sc. odbrane i sigurnosti govorio je za bhdijaspora.net o sankcijama koje su uvedene Miloradu Dodiku.

Sankcije razbijačima BiH – na crvenoj liniji između političke i sigurnosne krize

Kako sankcije mogu uticati na sigurnosno-političku situaciju u BiH?

„Bosanska kocka“ je poodavno bačena, dugo se vrtila na uzavrelom političkom poligonu starih velikodržavnih projekata i zaustavila se – na znakovitu i dugo očekivanu stranu na kojoj je ispisana riječ ‘sankcije’ – i to rukopisom najmoćnije države svijeta! Za sve normalne ljude u savremenom demokratskom svijetu to bi bio učinkovit znak za krah jedne destruktivne politike i početak kraja političke i funkcionalne blokade u BiH. U našem balkanskom ozračju, gdje ni Frojdova psihoanaliza ne bi detektovala krajnje razmjere, a ni namjere etnonacionalnih lidera, pojam sankcije svako tumači na svoj način – od pobjede do poraza.

Objektivno – na crvenoj liniji između političke i sigurnosne krize važniji je meritum zbog čega su sankcije izrečene, nego to šta mi trenutno mislimo o tome koliko će one biti efikasne. Konačno je od strane SAD determinirano da je uzrok trenutne krize u BiH korupcija kao egzistencijalna prijetnja strukturi države, njenim euroatlanskim sigurnosnim procesima, teritorijalnom integritetu i suverenitetu, a sve zbog ličnih i koruptivnih ciljeva njenih razbijača. Donošenje sankcija sigurno će uticati na daljnje političko eskaliranje krize, a ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mjere – i unutrašnje i međunarodne, politička kriza poprimit će sigurnosnu paradigmu. S obzirom da političke okolnosti i sigurnosni kontekst u BiH nije identičan onom od prije tri decenije uvjeren sam da potencijalna sigurnosna kriza neće poprimiti razmjere oružanog konflikta. S druge strane, evidentno je pregrupisavanje političkih snaga u EU i jačanje desničarskih destruktora evropskih vrijednosti, što poprima negativan efekat i podstrekava i bosansku i regionalnu balkansku krizu.

Sankcije će same po sebi, pogotovo njihovim multipliciranjem i proširivanjem od strane EU,  doprinijeti kako definiranju stvarnog uzroka krize u BiH, njenih uzročnika, tako i otvaranju prostora da se primjenom odgovarajućih mjera provedu u djelo što će doprinijeti deeskalaciji političke krize i potencijalnih sigurnosnih izazova.

Koliko se to može reflektirati na Balkan?

Balkan je oduvijek bio politički trusno područje i nemoguće je izolovati bilo koju sigurnosnu krizu na neko njegovo uže područje. Baklanski sigurnosni ‘domino-efekat’ ima i šire regionalne potencijale, te je sankcioniranje korumpiranih etnonacionalnih izvođača radova većih geopolitičkih igrača u interesu cijelog Balkana i EU. Samo razvoj ekonomije i jačanje direktnih stranih investicija, a čega nema bez sigurnog okruženja, može doprinijeti jačanju kvaliteta života građana svih država Zapadnog Balkana. Sve što nam u tome prošlost bude manja preokupacija, budućnost će biti bolja i veća.

Kako komentirate šutnju Beograda i Zagreba na sankcije Dodiku i najave sankcija većeg broja političara u BiH?

Šutnja naših susjeda je neuobičajena i tajanstvena. Navikli smo već na njihovu zapaljivu retoriku, pa to više nikoga puno niti ne iznenađuje. Ipak, ne možemo se oteti utisku da su i naši susjedi i njihovi eksponirani ‘izvođači radova’ u BiH ipak zabrinuti, jer oni znaju prave razloge i razmjere sankcija, ali i posljedice do kojih će doći za sve one koji budu njima obuhvaćeni ili ih budu ignorisali, ili čak podržavali sankcionirane razbijače BiH. Najavljena postupnost i dinamika  izricanja sankcija ima posebnu težinu i značaj i u direktnoj je vezi i ovisnosti od harmoniziranog procesa izricanja mjera od strane EU – kao cjeline ili njenih pojedinih članica.

Da li očekujete da će se Evropska unija pridružiti američkim sankcijama?

Evropa je poznata kao ‘uspavana ljepotica’, a Evropska unija, kao uspostavljeni institucionalni projekt civilizacijskih vrijednosti koji počiva na demokratskim temeljima univerzalnih vrijednosti ljudskih prava i sloboda, počiva na složenim i strogim administrativnim procedurama. U uslovima kada desničari sve više igraju svoj nacionalistički pir na ovim mukotrpno dostignutim evropskim vrijednostima, teško je očekivati da EU postigne jedinstven koncenzus oko pridruživanju američkim sankcijama.

Ili, bolje reći,  teško je očekivati da EU zajednički podrži stabilizaciju autohtonog recepta ‘bosanskog lonca’, kada se u njemu već kuha ‘mađarski gulaš’, ‘srpski pasulj’, ‘kranjske kobasice’, uz začinski dodatak ‘hrvatske vegete’!

Jedno je sigurno, Velika Britanija najavila je snažnu podršku američkim sankcijama, a tu su i Njemačka, Španija, Austrija, Holandija i druge snažne zemlje EU, odane njenim tradicijskim vrijednostima. Došlo je vrijeme da se EU obračuna ne samo sa razbijačima najstarije države u srcu Evrope, nego i sa onima koji unutar EU ugrožavaju kako regionalnu sigurnost Balkana, tako i globalnu sigurnost Evrope i njenih demokratskih vrijednosti.

Šta relevantne institucije naše države, posebno Tužilaštvo, mora poduzeti u ovom trenutku?

Iako mnogi smatraju da je Bosna i Hercegovina nefunkcionalna i ‘krhka’ država, sigurno je da ona ima uspostavljene sve neophodne institucije izvršne i sudske vlasti, koje su organizaciono, materijalno i kadrovski u mogućnosti da odgovore svim izazovima. Na uspostavi i reformi ovih institucija više od 25 godina učestvovao je cijeli svijet. U strateškom trouglu ‘znati – moći – htjeti‘ sasvim je izvjesno da organi sigurnosti i pravosudni organi imaju kognitivni kapacitet i da ‘znaju‘ izvršavati svoje poslove, imaju neophodne potencijale da ‘mogu‘ da rade i djeluju, bitan je samo motivacioni faktor ‘htjeti‘. A šta za jednog pojedinca u državi može biti veći motiv od egzistencije i sigurnosti njegove porodice i opstojnosti države?

Zbog toga sam duboko uvjeren da će naši pravosudni organi smoći snage da se suprotstave ovim protivustavnim razbijačima Bosne i Hercegovine, i da će ispred zaštite njihovih individualnih koruptivnih ciljeva staviti opstojnost i suverenitet naše države Bosne i Hercegovine.

Sankcije su na stolu – maske su spale, korupcionaški ciljevi razbijača BiH su konačno demaskirani, na redu je da im Tužilaštvo pred noge ‘baci rukavicu’ i da se sa njima pravno i bespoštedno obračuna! Patriotizam iznad svega!

A. S. M.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.