Doktorica ekonomskih nauka Svetlana Cenić analizira situaciju bez imalo uvijanja: “Pad kupovne moći je takvog obima da će eventualno samo pojedinci profitirati, a ostali ne”

Umjesto precizne ankete o potrošnji stanovništva, dok se u Evropi cijene osnovnih artikala prate na dnevnom nivou, vlastima u BiH je prihvatljivije imati tri statistike sa različitim podacima.

Anketa o potrošnji stanovništva u BiH nije rađena već sedam godina, započeta je prošle godine, ali će na kraju sadržavati zastarjele podatke koji zbog godišnjeg rasta inflacije na kraju neće ništa značiti.

Cijene hrane i energenata su najbitnije

Ovo je za portal “Avaza” kazala Svetlana Cenić, doktorica ekonomskih nauka, upozoravajući na drastična poskupljenja hrane.

“Cijene hrane i energenata su najbitnije, jer to je najveća stavka u potrošačkoj korpi.

Sve ostalo kupuje se jednom u dužem vremenskom periodu, a o odmoru, rekreaciji, kulturi nećemo ni govoriti, jer kod nas administracija pojede toliko da ne ostane ništa ni za kulturu, ni za obrazovanje, nizašta – kaže Cenić.

Određeni procenat poskupljenja posljedica je želje trgovaca za profitom, jer rat u Ukrajini ne može predstavljati opravdanje za rast cijena proizvoda iz magacina, a akcijske prodaje samo su trik.

“Međutim, pad kupovne moći je takvog obima da će eventualno samo pojedinci profitirati, a ostali ne – dodaje Cenić.

Ekonomske teme i mjere podrške ugroženom stanovništvu odavno su se trebale naći u vrhu liste prioriteta vlasti na svim nivoima, ali trenutno stanje posljedica je i nebrige.

Ni sporazum “osmorke” i HDZ-a, primjećuje Cenić, ne sadrži konkretne korake u ekonomiji, obrazovanju, borbi protiv korupcije.

I kuda to oni putuju kolima?!

“Niko ni u predizbornoj kampanji nije govorio puno o ekonomiji, jer je kod nas dominantan populizam, a populizam nikad ne daje konkretne odgovore već nešto maglovito i emotivno.

Uvijek ću biti za koaliciju koja će eliminisati tu moralnu ravnoduštnost na stradanje ljudi, socijalnu ugroženost građana, a koju vidim i na državnom, i na entitetskim nivoima – ističe Cenić.

U periodu kada smo po svim parametrima najgori u regionu i među najgorima u svijetu Cenić ukazuje na enormne viškove prihoda u svim budžetima od kojih koristi konačno moraju vidjeti i građani.

Međutim, prihodi ali i pomoć EU za ublažavanje posljedica rasta cijena, očigledno služe samo kao pomoć vlastima, ali ne i građanima

“Kupuju se nova kola, ovi samo što su ušli u Predsjedništvo stigao novi vozni park. Ili novi namještaj, a ljudi nam kod kontejnera stoje.

Ne mogu da shvatim da ta stolica ili automobil ne mogu da traju još malo, pobogu brate. I kuda to oni putuju kolima?! – pita se doktorica ekonomskih nauka Svetlana Cenić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.