Dr. Pilav, novoizabrani direktor KCUS-a kod Hadžifejzovića: Sebija Izetbegović je samo doktorica, druge titule nema! Dobila novo radno mjesto – ginekolog

Prim. dr. Alen Pilav vd. direktora KCUS-a gostovao je u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem: „Sebija više nije više profesorica ni magistrica! U njenom dosjeu piše da je specijalista i subspecijalista. Dobila je novo radno mjesto – ginekolog! Hoće li ga prihvatiti – na njoj je! Trenutno je na bolovanju!” „Otvorio sam zamandaljeni KCUS! Povećat ću broj kreveta bar za hiljadu!”

Hadžifejzović: „Prvi potez novog v. d. generalnog direktora KCUS-a prvog radnog dana bio je simboličan, ali i praktičan: naredio je da se oko cijelog kompleksa Kliničkog centra sklone betonske barikade, skinu lanci i okovi, unište šiljci na ogradama, otvore sve kapije, ulazi i prolazi.

Tek danas, kada se skida ograda, vidi se koliko je glavna bh. bolnica bila utvrda – zabrana – brana. Deblokada bolnice – odlazak direktorice.“

Dr. Pilav: “U svakoj dežuri gledam probleme porodice pacijenata i to mi je smetalo! Bolnica mora biti otvorena! Bio sam u bolnicama širom svijeta – nigdje nije ovako!

Pacijenti nisu mogli ući normalno u bolnicu! Od jučer traje administrativno istraživanje naredbi koje su dovele do zatvaranja kapija!”

Hadžifejzović: “Kako ste Vi uopšte opstali na KCUS-u?”

Dr. Pilav: “Bilo je svega… Za mene je ovo bila hirurška operacija!”

Hadžifejzović: “Šta Vam je sve nedostajalo dok ste radili na KCUS-u?”

Dr. Pilav: “Ljekari moraju odrađivati šta će se kupiti, a ne najniža cijena niti pravnik! Naručivali su se najjeftiniji konci! Odakle meni pravo da vas operišem najjeftinijom koncem?! Otvaranje KCUS-a podrazumijeva i to! Taj vid štednje nema opravdanja!”

Hadžifejzović: “Hoćete li vratiti otjerane doktore?”

Dr. Pilav: “Postoje pravne procedure…. Skidam kapu kadrovima koji su ostali! Želim da i moj sin radi na KCUS-u!”

Hadžifejzović: “Očekuju to i građani i doktori od vas… da vratite otjerane, nedužne, protjerane, dokazane, kao pobjeda nad režimom, sistemom! Nije to samo poslovna priča, ne smije biti ni populistička, ali ljudi to očekuju od vas?!”

Dr. Pilav: “Dobar savjet para vrijedi! Nemam još imena, ali imam novi sistem za KCUS!”

Hadžifejzović: “Kakve su vaše ovlasti kao v. d. generalnog direktora KCUS? Zašto hirurg ide da bude v. d. generalnog direktora KCUS-a?”

Dr. Pilav: “Imam odriješene ruke! Znam šta me žulja! Moja porodica nije baš najsretnija što sam preuzeo ovu pozciju!”

Hadžifejzović: “KCUS-u treba velika reorganizacija! Morate uspostaviti svoj sistem! Šta Vi uopšte možete? Hoćete li ući u sistematizaciju i reorganizaciju cijelog starog sistema? Hoćete li mijenjati, smjenjivati i postavljati nove šefove, nove glavne medicinske sestre…?”

Dr. Pilav: “Tuđa ruka svrab ne češe! Neću se svetiti! Mahala fino funkcioniše!”

Hadžifejzović: “Ta mahala, da ti pravo kažem, od tebe očekuje konkretne poteze! Bolnica je bila zamandaljena, zavarena, i tvoj potez otključavanja je simboličan i vrlo praktičan! Sad očekuju i kadrovske promjene, koje će možda izgledati kao osveta!”

Dr. Pilav: “Ma mahala! Neće biti osvete!”

Hadžifejzović: “Ti i dr. Ismet Gavrankapetanović ste dvojka iz Trojke! Ismet je NiP, ti si SDP! Ko će onda pobijediti na konkursu za generalnog direktora KCUS-a?”

Dr. Pilav: “Ranije je bila samo jedna kandidatkinja – Sebija, a sada imamo četiri!”

Hadžifejzović: “A ako ne budeš izabran za generalnog direktora KCUS-a?”

Dr. Pilav: “Koliko traje – traje…”

Dr. Pilav: “Pacijenti Zagreba, Ljubljane nisu vredniji od naših pacijenata! Ja to ne dozvoljavam! Apoteka KCUS-a trenutno ima zalihe: sedam dana antibiotika, sedam dana analgetika i petnaest dana hirurškog materijala! Šta ako se desi neka katastrofa?

Gotovi smo! Sistem mora biti uhodan! 2015. godine KCUS je imao 3637 zaposlenih. 2022. godine ih je imao 3232. Imali smo 1909 kreveta, sada imamo 400 manje nego prije i 450 radnika manje!

Zagreb na oko 629 kreveta ima 6600 ljekara! Ljubljana ima 1972 kreveta, a više od 8000 zaposlenih i žale se da im nedostaje kadra!”

Pogledajte prvi, ekskluzivni intervju dr. Pilava nakon imenovanja na v. d. poziciju generalnog direktora KCUS-a!

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.