Dragan Bursać o Dodikovim izjavama o “punim džamijama”: Ovo nije više nacionalizam, ovo je jedna vrsta rasizma i islamofobije

Ugledni bh. novinar, Dragan Bursać, komentirao je sramne komentare člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o “punim džamijama” kao prijetnji po sigurnost Bosne i Hercegovine.

Dodik je također, “o istom trošku” i u istoj poruci, vrijeđao i Bošnjake i visokog predstavnika u BiH.

Podsjetimo, osvrćući se na izvještaj Christiana Schmidta o kojem će se raspravljati u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) 11. maja, Dodik je istakao da za to nije potrebno mnogo dokaza da je sve “lažno i apsurdno”, budući da se “u tom lažnom izvještaju zaista napada samo Srbi i Hrvati”.

“A nema ni riječi o punim omladinskim džamijama kao prijetnje sigurnosti BiH, niti da probošnjaci ne mogu tolerisati manjinu”, kazao je Dodik, koji, naravno, javnosti nije ponudio nijedan dokaz zašto bi “pune džamije”, kao i “pune crkve”, bile sigurnosna prijetnja.

Bursać ističe da “Dodik suštinski radi najbolje što zna”.

“Dakle, da provocira, da stvara paniku. Sad je stjeran u ćošak. Ide jednosmjernom ulicom… Njemu je posljednji politički čas”, rekao je Bursać za Radiosarajevo.ba.

Dodaje da su Dodikove izjave sulude, jer ako su džamije pune vjernika, istovremeno su i crkve pune hrišćanskih vjernika.

Sasvim druga stvar je kada politike pokušavaju zloupotrijebiti i vjernike i bogomolje i vjerske zajednice za svoje potrebe. A tu je Dodik, također, majstor manipulacije.

“To je provokacija koju treba tako i doživjeti. Ništa više. Ipak, treba znati da je ‘ranjeni medvjed’ najopasniji. Treba posvetiti pažnju Dodiku, pogotovo u svjetlu Schmidtovog izvještaja. Jer, bojim se da će toga biti.

Ovo nije više nacionalizam, ovo je jedna vrsta rasizma i islamofobije koja je postala potpun transparentna.

Mada je pitanje kome se on obraća? Svojim biračima ili Putinu i njegovim ljudima“, upitao se Bursać.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.