Dragan Bursać smatra da ponašanje Dodika neće proći nekažnjeno: “Biće zavrtanja ruke Srbiji, RS, a onda i BiH”

U trenutku kada se cio svijet jasno i nedvosmisleno distancira od Rusije, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik otišao je u Sankt Peterburg na Međunarodni ekonomski forum kako bi se sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i predsjednikom ove zemlje Vladimirom Putinom.

Ovakav potez, sasvim sigurno će dosta koštati Republiku Srpsku, ali i unazaditi BiH na putu evrointregracija, ocjenjuju sagovornici „Nove“.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu (SPIEF), počeo je 15. juna i trajat će do 18. juna – javlja Nova.rs.

Topić: “Stalno naglašava da je za neutralnu poziciju, ali je bez zadrške izabrao stranu”

Dodikov odlazak u Rusiju je direktno guranje prsta u oko međunarodnoj zajednici, smatra novinarka i politička analitičarka Tanja Topić.

“Dodik je vrlo jasno i glasno rekao evropskim zvaničnicima da se ne odriče ‘prijatelja Putina i Rusije‘. Njegova poruka je u osnovi protivrječna. Stalno naglašava kako je za neutralnu poziciju BIH i pri tome je bez zadrške izabrao stranu.

Ta strana nikako ne znači neutralnost. Evropski zvaničnici u ovom trenutku zadovoljni su odustajanjem Dodika od ideje da povrati prenesene nadležnosti, kojima je želio da razmontira BiH”, rekla je Topić.

Ipak, ovakav postupak Dodika ne iznenađuje, s obzirom na to da je i prilikom posljednjeg odlaska u Brisel odbio da potpiše zajedničku deklaraciju o posvećenosti evropskoj budućnosti BiH, zato što je u njemu stajalo kako potpisnici osuđuju – rusku agresiju na Ukrajinu. Topić smatra da Dodik ovako postupa sa jasnim ciljem, da bi dobio podršku proruskog stanovništva.

“On je i prilikom odlaska u Brisel naglašavao da mu je stalo do brisanja kvalifikacije da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu. Potom se hvalio kako je to zahvaljujući njemu postalo fusnota.
Vrijeđanje i omalovažavanje političkih neistomišljenika, psovke, udaranje šakom od sto su dobro znani maniri političkog ponašanja i balkanskog političkog mačizma koji u dijelu javnosti izazivaju zgražavanje, a u dijelu zdušnu podršku. Bojim se da je prevagnuo ovaj potonji broj”, smatra Topić.

Bursać: Cilj da se skrene sa EU puta BiH

Ipak, Dragan Bursać, profesor filozofije i kolumnista, smatra da ovakvo ponašanje neće proći nekažnjeno.

“Dodik je ruski čovjek na Balkanu, i trudi se da bude Putinov čovjek broj jedan na Balkanu. To je vrlo jasno, on to radi u Parlamentu BiH, svakom svojom izjavom i to kao što vidimo prolazi nekažnjeno. Jasno i glasno se stavio na stranu agresora, EU to vidi.

Vjerovatno će biti neke reakcije, prvo zavrtanje ruke Srbiji, onda Republici Srpskoj i na kraju BiH. Mislim da je to i cilj Dodiku, pogotovo da Bosnu skrene sa evropskog puta, na kraju krajeva, on je čovjek koji se i protivi ulasku u NATO pakt i u EU”, kaže profesor za list “Nova”.

Bursać napominje i da je Dodik kao izgovor za odlazak u Rusiju iskoristio ekonomski forum, na koji će otići potpuno nepripremljen, bez ikakvog plana.

“Dodik nema ni agendu, nema on šta da priča sa ruskim predsjednikom o ekonomiji. On neće dobiti ništa, a Putin ima bar neku verifikaciju, doći će mu neko sa evropskog kontinenta. Mada, sem toga Dodik nema šta da pruži Putinu.

Eventualno, obavještajne podatke i obećanje da će nastaviti da se ponaša proruski, čime će nastaviti da zagorčava život stanovnicima BiH”, kaže Bursać.

Sa druge strane Tanja Topić, smatra da će Dodik za sebe ipak obezbijediti određenu korist. To je, kako novinarka smatra, i razlog što Dodik blokira pristupanje BiH međunarodnim tijelima i savezima.

“Blokiranje NATO je isključivo po ruskom diktatu i nakon što su ljudi iz Dodikovog SNSD koji bili potpisnici dokumenata za pristupanje NATO -u, odustali su od toga oštro se protiveći pristupanju ovoj organizaciji.

Zauzvrat Dodik je dobio podršku Rusije u Vijeću sigurnosti kako za rezoluciju Velike Britanije o Srebrenici, u novije vrijeme i vezano za obesmišljavanje i nepriznavanje Visokog predstavnika za BiH. Članovi SNSD su podržali ruskog ambasadora u prijetnjama da bi BiH mogla da doživi ukrajinski scenario ukoliko BiH postane članica NATO-a.

Kad je riječ o Evropskoj uniji vodeći političari u BiH obmanjuju i domaću javnost, ali i evropske zvaničnike, oni ne žele da grade pravnu državu, žive evropske vrijednosti koje niti razumiju i koje su im strane. Njihova priroda je autoritarna, oni ne mogu kao generatori korupcije da se uhvate u koštac sa tom pošasti društva”, smatra Topić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.