Dragan Čović i Andrej Plenković u Zagrebu razgovarali o Bosni i Hercegovini: “Zaštita prava Hrvata i postizanje legitimne zastupljenosti zajednički prioritet”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održao je danas u Zagrebu sastanak s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem.

Razgovarali su o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na ostvarivanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH te zaštiti prava hrvatskoga naroda, a teme su bile i borba protiv COVID-19, proces cijepljenja te nastavak ekonomske saradnje BiH i Hrvatske.

Predsjednik Vlade Plenković poručio je da je Hrvatska na razini EU-a najsnažniji zagovaratelj nastavka evropskog puta Bosne i Hercegovine, te je izrazio i podršku približavanja BiH prema članstvu u NATO-u. Pritom je važno osnažiti reformski proces koji jamči gospodarsku stabilnost te boljitak čitave zemlje.

Čović je naglasio važnost trenutnih reformskih procesa za europski put i unutarnju stabilnost i razvoj BiH. Iskazao je uvjerenje u postizanje konačnog dogovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama tijekom 2021., naglašavajući kako se temeljne pretpostavke BiH ne smiju dalje dovoditi u ugrozu. Poručio je da konstitutivni narodi moraju biti legitimno i primjereno zastupljeni u vlasti.

Plenković je istakao je da je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa. Kazao je da je konzistentna politika Vlade pružanje snažne potpore postizanju jednakopravnosti hrvatskog naroda te da Hrvati budu legitimno zastupljeni u Predsjedništvu i najvišim predstavničkim institucijama BiH. Poručio je da Hrvatska želi konstruktivno pomoći da se postigne konsenzus svih političkih aktera o reformi izbornog zakona u BiH.

O tome je na nedavno održanom Dubrovnik forumu predsjednik Vlade razgovarao s novoimenovanim predstavnikom za BiH Schmidtom te američkim izaslanikom za BiH i jugoistočnu Evropu Matthewom Palmerom.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.