Dragan Čović iz Brisela otvoreno poručio: “Mislim da je to put u propast BiH, bošnjački političari žele zadržati status quo, a ja ne vidim šta se time postiže.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka sa Oliverom Varhelyijem, komesarom za susjedstvo i proširenje Evropske unije, kazao je kako je imao “ugodan razgovor sa prijateljima”, a teme su bile pitanja koja se tiču 14 prioriteta EK-a i, kako je istakao, izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koja je “ključna za Hrvate u BiH”.

Čović je ponovio svoj stav kako “hrvatski narod nema svoje predstavnike” u Predsjedništvu BiH jer je “bošnjački narod izabrao sebi dva”. Naveo je kako je jasna poruka da, ukoliko se želi dobiti kandidatski status EU ,“sve što trebamo uraditi mi niko to neće uraditi za nas”.

Predsjednik HDZ-a BiH je kazao da u narednom periodu treba raditi na poboljšanju odnosa, posebno u entitetu Federacija BiH, tj. “unaprijediti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata”.

“Varhelyi je ima želju i volju kroz razgovor sa ‘predstavnicima’ tri naroda da da šansu dogovoru. Ja tome ne vidim alternativu. Ako smo izgubili dvije godine da ne izgubimo naredne dvije”, jasno je poručio Čović – prenosi N1.

Na pitanje novinara u Briselu da li je bilo govora o eventualnim sankcijama entitetu Republika Srpska, Čović je odgovorio da to apsolutno nije bila tema razgovora.

“Afirmativno se razgovaralo”, naveo je.

Na kraju je Čović još jednom podvukao važnost izmjena Izbornog zakona BiH.

“Mi moramo imati dogovor kako implementirati izborni rezultat, a da uvažim odluku Ustavnog suda. Mi smo jednim dijelom izmjene Izbornog zakona usvojili u Parlamentu.

Bošnjački političari žele zadržati status quo, a ja ne vidim šta se time postiže. Mislim da je to put u propast BiH”, ocijenio je Dragan Čović.

Podsjećamo, komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi razgovarao je danas sa političkim liderima vladajuće koalicije (Čović iz HDZ-a, Dodik iz SNSD-a i Izetbegović iz SDA) u Bosni i Hercegovini na odvojenim sastancima u Briselu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.