Dragan Čović jasno i nedvosmisleno poručio: “Bosna i Hercegovina je nedjeljiva država koja ima svoje mjesto u evropskoj porodici”

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Dragan Čović, izjavio je za Fenu da bi prijedlog državnog budžeta trebao biti usvojen 19. jula. Čović je izrazio zadovoljstvo što su vladajuće stranke u Mostaru dogovorile okvir budžeta i njegovu strukturu, te očekuje da će ovaj dokument ubrzo biti dostavljen u parlamentarnu proceduru.

Zbog nemogućnosti Zastupničkog doma da se sastane, sjednica Doma naroda je odložena. Čović očekuje da Zastupnički dom tokom iduće sedmice usvoji predloženi budžet, nakon čega bi Dom naroda 19. jula održao sjednicu kako bi budžet bio konačno usvojen.

Završetak konkursne procedure na federalnom nivou

Čović, koji je također lider HDZ-a BiH, najavljuje završetak konkursne procedure i postavljenja na federalnom nivou.

Dogovoreno je da zakonodavna vlast u Federaciji djeluje samo za hitne potrebe Vlade kroz osmi i deveti mjesec, kako bi se održala pozitivna komunikacija među partnerima.

Političke tenzije i evropski put BiH

Komentirajući političke tenzije, Čović je naglasio da uprkos njima, evropski put BiH mora biti nastavljen. Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, radi na ispunjavanju obaveza prema EU, s ciljem otvaranja pregovaračkog procesa tokom mađarskog predsjedanja Evropskom unijom na jesen.

Čović je također pozvao na odgovornost političara i institucija nakon obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, te izrazio nadu da će reformski procesi biti intenzivirani nakon lokalnih izbora. On je upozorio na opasnost od bavljenja unutarnjim problemima koji mogu omesti napredak zemlje.

Sigurnosna situacija i nedjeljivost BiH

Govoreći o sigurnosnoj situaciji, Čović je istakao važnost opreza i odgovornosti. On je naglasio da je BiH nedjeljiva država koja ima svoje mjesto u evropskoj porodici, te da bilo kakve ekstremne političke ciljeve, bilo da zagovaraju centralizaciju ili podjelu zemlje, treba odbaciti.

Čović je zaključio da se BiH mora prilagoditi evropskom ambijentu i uz pomoć međunarodnih prijatelja riješiti dugotrajna otvorena pitanja, kao što su zaštita Ustava BiH i promjena Izbornog zakona kako bi se relaksirali odnosi među narodima.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.