Dragan Čović je veoma uvjeren da će se to i dogoditi: “Ubrzo će biti izabran Marin VUkoja i ranije su bila dva Hrvata, tako treba ostati”

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je komentarisao izbor ustavnog sudije u Bosni i Hercegovini kazavši kako vjeruje da će Predstavnički dom Parlamenta FBiH vrlo brzo imenovati Hrvata Marina Vukoju.

Na pitanje novinara da prokomentariše protivljenje dijela javnosti izboru Marina Vukoje za ustavnog suca naspram Sanele Gorušanović Butigan, Čović objašnjava kako je i prethodni sudija bio Hrvat te da je potrebno održati ravnomjeran omjer Srba, Hrvata i Bošnjaka u Ustavnom sudu.

“Ko je do sad bio u Ustavnom sudu?

Koga mijenja ovaj član sada?

Mato Tadić je bio. Ko je on? Hrvat.

Imali ste ranije dva Hrvata, dva Bošnjaka, dva Srbina i tri suca međunarodne zajednice u US i to treba ostati tako”, kaže Čović – prenosi Klix.

Osim toga, istaknuo je kako vjeruje da će vrlo brzo Vukoja biti izabran u Predstavničkom domu FBiH, koje treba potvrditi imenovanje ustavnog sudije.

“Ja sam siguran da će zastupnici u Parlamentu FBiH vrlo brzo imenovati gospodina Vukoju, profesionalca, državnog službenika koji je svoj rad izložio javnosti u zadnjih nekoliko saziva i kojeg je birao između ostalog i SDA da bi bio tajnik u parlamentu.

Tako da rasprava i pokušaji spinovanja od onih koji su evidentno gubitnici vlasti ne želim komentarisati.

Očekujem da vrlo brzo Ustavni sud bude popunjen”, rekao je.

Objašnjava da će ubrzo isteći mandati i drugim sudijama Ustavnog suda te da će biti zamijenjeni za one koji dolaze iz istog naroda.

“U narednim godinama ćemo vrlo brzo zamijeniti i jednog bošnjačkog pa drugog bošnjačkog člana suda pa još jednog Hrvata, iako se tako ustavno ne zovu, oni dolaze iz FBiH”, rekao je.

Izbor Marina Vukoje je danas najavio i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kada je kazao da će glasati za prvorangiranog kandidata, a što je upravo Vukoja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.