Dragan Čović kaže da je protiv američkog prijedloga Izbornog zakona: “Nema pregovora o etničkim prefiksima”

Događaji Posljednje Vijesti

Lider HDZ-a Dragan Čović je rekao da se o “etničkim prefiksima” pri izboru vlasti u Bosni i Hercegovini ne treba pregovarati, dva dana nakon što je američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer predložio njihovo uklanjanje.

Čović je danas u Odžaku, gdje se susreo s premijerom Andrejem Plenkovićem uoči ceremonije otvaranja mosta kod Svilaja, rekao da se može raspravljati o racionalnoj organizaciji BiH, ali ne i o pitanju zadovoljenja potrebe osiguranja jednakopravnosti tri naroda.

“To je ‘minimum’ određen Ustavom i Dejtonskim sporazumom”, naglasio je Čović, prenosi Hina.

Posebni izaslanik američkog State Departmenta zadužen za reformu izbornog sistema u BiH Matthew Palmer doputovao je u četvrtak u Sarajevo, gdje je započeo novu seriju razgovora čiji je cilj potaknuti pregovore kako bi se došlo do rješenja za izmjene izbornog zakona, potvrdili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Palmer je uoči dolaska u BiH rekao da SAD smatra da bi problem mogao biti riješen ukidanjem etničkih prefiksa kod članova državnog vrha.

Takva naznaka na tragu je potrebe da se riješi pitanje provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava, koji je u pet slučajeva utvrdio da je dio građana BiH diskriminisan u izbornom procesu jer se u državni vrh i Dom naroda Parlamenta BiH mogu birati samo pripadnici konstitutivnih naroda – prenosi Klix.

“Etničkih predznaka, odnosno svega što se tiče konstitutivnih naroda u ustavu BiH i u svim našim zakonima, u izbornom kapacitetu ima negdje oko tri posto u svim izbornim jedinicama. U 97 posto radi se o klasičnim građanskom modelu”, rekao je Čović.

Plenković je u Odžaku ponovio stav Hrvatske koja insistira da se, uoči izbora koji se u BiH trebaju održati u oktobru iduće godine, treba postići konsenzus političkih stranaka i institucija, uz podršku međunarodne zajednice.

“Time se želi izbjeći situacija gdje bošnjački glasači izaberu hrvatskog predstavnika u tijelima vlasti, što se nije događalo prije 2006. godine”, naglasio je hrvatski premijer.

Leave your vote