Dragan Čović na HRT-u u “prijetećem tonu” poručio: “Ne nametne li Christian Schmidt izborni zakon, politička kriza u BiH će eskalirati”

Predsjednik HDZ Dragan Čović tokom gostovanja na HRT-u kazao je da se trenutno angažovao kod američke i evropske administracije da izvrši pritisak na Christiana Shcmidta da izmjeni Izborni zakon BiH, u suprotnom očekuje eskalaciju političke krize.

“Moj i naš zadatak danas je da u ime hrvatskog naroda, ja osobito u ime HDZ-a uvjerljivo dobijemo ove izbore, u što ne sumnjam.

Sada se primarno organiziramo oko toga i nastojimo da još netko od američke ili evropske administracije pomogne da djelovanje onih koji imaju autoritet pa mogu mijenjati zakone i u ovom vremenu koje je ispred nas, što su nedavno prakticirali oko finansiranja izbora, otklone ove dileme provedbe odluke Ustavnog suda BiH oko legitimnog predstavljanja u Domu naroda”, rekao je Čović.

Istakao je da ako se to ne dogodi i strahu je da će nakon izbora teško biti implementirani izbori.

“Politička kriza koju danas imamo, ja mislim da bi trebala eskalirati, trebat će nam veliki napori da se to ne dogodi”, rekao je Čović.

U smislu davanja Bosni i Hercegovini kandidatskog statusa u EU, predsjednik HDZ rekao je da postoje dva problema.

“Jedan je taj izraženi unitarizam koji često graniči s neracionalnošću šovinizma, čak bih rekao izraženo ultranacionalizma Bošnjaka, s druge strane separatizam i ovo što mi nastojimo uraditi, koji je napravio apsolutnu podjelu, odnosno, potpuno nefunkcioniranje, neučinkovitost kako Predsjedništva BiH, bilo koji član Predsjedništva ide bez bilo kakvog dogovora oko vanjske politike, zastupa svoj interes, interes svog naroda eventualno političke stranke.

Dodao je da je sličan odnos u Vijeću ministara, Domu naroda PS BiH i Zastupničkom Domu PS BiH, što predstavlja bezbroj problema u funkcionisanju države da bi napravili tako veliki iskorak.

“S druge strane, nemojmo podcijeniti ulogu međunarodnih institucija, Vijeće za implementaciju mira, OHR. Kako možete ići prema EU-u, a imati protektora koji može donositi zakone, mijenjati ustave, smjenjivati ljude itd? Puno je toga što treba pomiriti.

Ja sam uz sve to zagovornik, ako ispunimo ove osnovne uvjete oko izmjena Izbornog zakona i još par kriterija koji stoje ispred nas, da napravimo iskorak i da imamo kandidacijski status, a da se onda bavimo životnim pitanjima”, zaključio je Čović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.