Dragan Čović nakon neuspjeha u Parlamentu BiH u vezi Izbornog zakona “zavapio”: “Ovo nije predstava, ovo je zaštita jednog naroda”

Nakon što je Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa u u vezi s Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, završena je sjednica.

Prisutnim novinarima obratio se Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda.

Kako je rekao, imali su raspravu i o dnevnom redu, kao i o procedurama oko donošenja zakona.

– Kada smo krenuli u raspravu pokrenuo se vitalni nacionalni interes od strane Bošnjačkih naroda. Dogovorili smo predstavnike ispred tri kluba koji će se izjasniti o tome, u protivnom procedurom ovo ide prema Ustavnom sudu koji će dalje odlučivati.

Ovo nije predstava, ovo je zaštita jednog naroda. Kako osigurati hrvatskog predstavnika? Hrvati su dali više od 10 prijedloga izmjena Ustava i to nije uspjelo, pa se pokušalo izvući ono što je najbolje, da se pokuša popraviti ono što se da popraviti – govori Čović – prenosi Hayat.

Dodaje da oni žele izbjeći nelegitimno predstavljanje.

– Ovo vam je igra sa vremenom zadnje dvije godine. Teško će se objasniti ljudima da ove godine neće moći izabrati dva čovjeka.

Ako Ustavni sud odgovori ono što mi mislimo da će, da ovo ne može biti u vitalnim nacionalnom interesu, onda će oni nanovo na Domu naroda o tome raspravljati i uputiti u dalju proceduru – rekao je Čović.

Ponovo je optužio SDA

Čović tvrdi kako su se intenzivno dvije godine vodile rasprave oko izbornog zakona, ustvrdio je da su se trudili dvije godine i predlagali rješenja u vezi s izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Ponovo je optužio SDA da je izigrala sporazum iz Mostara koji se tiče legitimnog predstavljanja.

Naglasio je da će o samom zakonu, procedurama i sadržaju izbornog zakona govoriti kad on prođe u Domu naroda.

“Tražimo mogućnost da ovo pitanje zadržimo u fokusu. Ne postoje formalno-pravne mogućnosti da se izbori održe”, podcrtao je Čović, istakao kako ne odustaju.

“Mi smo govorili kako legitimno riješiti predstavljanje hrvatskog naroda. Moj zadatak kao predstavnik hrvatskog naroda je to, da zaštitimo hrvatski narod, da zaštitimo hrvatski narod od majorizacije u Federaciji, jer ako bi se održali ovakvi izbori, ne samo da Bošnjaci biraju dva člana, već bi birali i po deset delegata”, tvrdi Čović i ističe kako mu je žao što je situacija ovakva, ali neće odustati – prenosi Radio Sarajevo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.