Dragan Čović nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom: “Ne može se ići u izborni proces da ne znamo kako ćemo implementirati izborne rezultate”

Lider HDZ-a Dragan Čović rekao je danas da će biti održan još jedan sastanak političkih aktera, najverovatnije u Briselu, kako bi se pokušala riješiti otvorena pitanja u BiH.

On je ovo kazao nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom koji je jutros održan u rezidenciji Delegacije EU u Sarajevu, a kojem su prisustvovale delegacije HDZ-a i SDA.

“Drago mi je da sam danas imao priliku razgovarati sa Charlesom Michelom i ostalima kolegama na temu odnosa u BiH kako bismo na neki način stavili BiH opet u fokus evropskih integracija, našeg evropskog puta i kandidatskog statusa.

S te strane sam se zahvalio na inicijativi da se ti sastanci održe”, rekao je Čović.

Dodao je da se čini da su svi pripravni da se napravi još jedan iskorak prije sjednice Evropskog vijeća.

“Da li će to biti sastanak u Briselu vidjet će se, to treba zakazati neko od njih, a kako bi napravili jednu mapu puta kada je u pitanju evropski put BiH, u koji bi se stavila jedna dinamika svega što trebamo uraditi da imamo tu evropsku perspektivu ponovno u svojoj političkoj agendi”, naglasio je.

Dodao je da su kazali da će učiniti sve da se stabiliziraju politički tokovi u BiH s obzirom da je politička kampanja krenula.

“Što se tiče hrvatske strane, kazali smo da ćemo u tim daljim pregovaračkim aktivnostima oko definiranja mape puta morati otkloniti one nepoznanice koje se tiče implementacije izbornih rezultata, ali u osnovi na te razgovore će ići oni koji mogu za stolom donositi odluke, praviti zaključke, tako da olakšamo predsjedavajućem Vijeća u njegovoj nakani da BiH ponovo dobije svoje mjesto kada je u pitanju kandidatski status”, rekao je Čović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao je da Izborni zakon teško može biti dogovoren u ovih pet mjeseci do izbora, kada to nije učinjeno u posljednje dvije godine.

“Ali mi smo insistirali na tome da riješimo pitanje onih definicija popune Doma naroda koje je Ustavni sud stavio van snage i to će se svakako morati riješiti.

Ne može se ići u izborni proces da ne znamo kako ćemo implementirati izborne rezultate. Sastanci će biti usmjereni ka tome kako stabilizirati odnose u BiH i olakšati ovu političku situaciju”, pojasnio je Čović – prenio je Klix.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.