Dragan Čović poslao poruke iz Mostara, ne želi ništa da čeka: “Ogroman broj iskušenja stoji ispred nas, zato nam treba vlast što prije”

“Sutra ili prekosutra Centralna izborna komisija BiH trebalo bi objaviti konačne rezultate Općih izbora u BiH nakon čega ćemo krenuti u pregovore”, kazao je u ponedjeljak u Mostaru Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH.

Izrazio je uvjerenje kako će u idućim danima CIK BiH objaviti rezultate najprije zbog, kako ističe, svoje odgovornosti prema zakonu.

“Vidite koliko je tu problema oko prebrojavanja glasova. Ono što u svijetu traje dva ili tri dana kod nas traje tridesetak dana.

Uvjeren sam da će to sutra uraditi zbog svoje odgovornosti prema zakonu. Odmah iza toga krenut ćemo pregovarati. U svakom slučaju mislim da će se 3. ili 4. novembra intenzivno krenuti razgovarati”, dodao je Čović.

Ističe kako se već vode neslužbeni razgovori.

“Obišao sam sve kantone i razgovarao sa svojim prijateljima, najprije kada je u pitanju HDZ, a potom i sa strankama HNS-a. Taj posao je manje-više priveden kraju. Intenzivno smo neformalno razgovarali s drugim strankama, predstavnicima druga dva konstitutivna naroda”, istakao je on.

Ponovio je kako će, na tragu programa kojeg će ponuditi, a prije svega kao rezultat legitimnog predstavljanja kod druga dva naroda, otvoriti razgovore oko kantonalnih prostora, entitetskih vlada i Vijeća ministara.

“Bilo bi realno po meni, iako je to dosad bilo nemoguće u BiH, u ovoj godini završiti taj proces. Kazali smo s prijateljima u neformalnim razgovorima da 30-ak dana nakon formalnog proglašenja i rješenja svih žalbi izbornog rezultata trebamo završiti taj proces. Mislim da je to realno”, smatra on.

Čović je naglasio kako je njihov program jednostavan i podijeljen na tri dijela.

“Podijelili smo ga na euroatlantski proces gdje će izborno zakonodavstvo biti jedan uvjet reformskih aktivnosti koje moramo završiti.

Drugi je pravna država i sigurnost u BiH. Više niko ne otvara pitanje zveckanja oružjem, ne znam kakvog prebrojavanja ili naoružavanja. Želimo našim ljudima poslati jasnu poruku da ovo mora biti prostor u kojem će se normalno živjeti i da imaju pravnu sigurnost”, pojasnio je on.

Treći dio programa su, kaže Čović, ekonomsko-socijalne prilike.

“Ogroman broj iskušenja stoji ispred nas, zato nam treba vlast što prije. Rekli smo fiskalno to riješiti, odnosno usvojiti budžet na svim nivoima. Siguran sam, kako danas razgovaramo, da mi to možemo sve u ovoj kalendarskoj godini uraditi za iduću godinu”, zaključio je predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.