Dragan Čović poslao poruke: “Moramo vratiti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata, test će biti prestanak preglasavanja”

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović izrazio je očekivanje da će odnose Bošnjaka i Hrvata uspjeti popraviti partneri u vlasti koji su u petak izabrali novu Vladu Federacije BiH, a što su redom pozdravile i međunarodne administracije koje djeluju u BiH.

“Primarno moramo vratiti povjerenje između hrvatskog i bošnjačkog naroda“, rekao je dr. Čović gostujući u petak navečer u programu Radiotelevizije HB.

Dodao je kako vjeruje da će novi partneri uspjeti izgraditi nove odnose dvaju naroda i pojasnio kako su ga teško poremetile stranke koje su otišle u opoziciju.

Predsjednik Čović navodi kako će test odnosa biti prestanak prakse preglasavanja Hrvata u Predsjedništvu BiH te Federaciji BiH.

„Usvajanje izbornog zakona bi relaksiralo odnose i osiguralo legitimno političko predstavljanje u Predsjedništvu BiH i domovima naroda“, rekao je on.

„Trebalo je puno vremena da stignemo teret stigmi koje smo dobili u proteklom vremenu. Ovo je naša zemlja i želimo potpunu jednakost sa druga dva naroda, a sve drugo je klasični građanski koncept“, rekao je dr. Čović.

Istaknuo je kako očekuje jedan novi zamah pri traženju rješenja za BiH i da mirnim putem treba stvoriti jednakopravnost i da se ovdje ljudi vrate i da počnu vjerovati da je ovo pravna država.

Govorio je i o paralelnom sustavu i unutar države, i kako se to mora riješiti.

„Činjenica da snimate stranog diplomatu kroz obavještajne sustave za svrhu jedne obitelji je porazno za BiH i s tim moramo raščistiti i zato smo mi motivirani i s njima ćemo se obračunati na način da jednostavno ne mogu biti dio sustava kada je u pitanju pravosuđe i obavještajni sustav“, rekao je predsjednik Čović.

„Siguran sam da imamo razlog da s mnogo više optimizma gledamo na budućnost.

Neće ići lako, ali moramo raditi na pomirenju hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Mislim da smo otišli predaleko u našim odnosima i sami ste i mogli čuti nevjerojatne poruke, sada već iz oporbenih stranaka.

Nastojat ćemo zajedno pokazati da Hrvat i Bošnjak mogu sjediti i živjeti skupa i da nema prijetnje vraćanja u 90. godine i da ćemo se okrenuti budućnosti i stvarati budućnost za mlade ljude“, ističe predsjednik Čović.

Podsjetimo, tijesnom većinom glasova izabrana je nova Vlada Federacije BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.