Dragan Čović poslao poruke: “Vidjet ćemo što će uraditi visoki predstavnik. U svakom slučaju krajnje je vrijeme da mi završimo ovaj proces”

Predsjednik HDZ BiH i HNS BiH Dragan Čović izjavio je kako bi nova Vlada FBiH mogla biti formirana sljedeće sedmice.

-Ja sam uvjeren da će parlamentarna većina vrlo brzo doći do Vlade FBiH. Uvjeren sam i da nikakva odluka koja bi značile trajno rješenje za izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH ne dolaze u obzir.

Vidjet ćemo što će uraditi visoki predstavnik. U svakom slučaju krajnje je vrijeme da mi završimo ovaj proces s obzirom da je 6. aprila isteko rok za formiranje vlasti u FBiH.

Ja vjerujem, to nije nikakav prenaglašeni optimizam, da mi u idućoj sedmici možemo imati Vladu Federacije, ili imati sve osnove da imamo Vladu FBiH”, kazao je Čović-

Ponovio je kako je i današnji sastanak u Sarajevu pokazao da je parlamentarna većina u FBiH stabilna.

Dodao je da visoki predstavnik ima istrumente da ukoliko se u zadanom roku ne imenuje Vlada FBiH donese određene odluke, koje bi omogućile imenovanje Vlade. -Te odluke ne moraju imati veze ni sa Ustavom ni s Izbornim zakonom i ja sam uvjeren da će tako i biti, kazao je Čović.

Komentirao je i za ponedjeljak najavljene nove prosvijede pred OHR-om.

-Oni koji su igrali na kartu visokih predstavnika mjenjaju strategiju. Do jučer su apsolutno podržavali sve njihove odluke i kad smo mi zagovarali gašenje OHR-a, oni su bili protiv.

Ja i sada mislim da mi trebamo preuzeti odgovornost za izvršnu i zakonodavnu vlast na svim razinama za sve što se događa u BiH, a partneri iz međunarodne zajednice su dobro došli da nam pomognu.

Ja sam uvjeren da prosvjedi apsolutno nikakvog značaja neće imati za donošenje bilo kakvih odluka OHR-a jer su se evidentno sveli i vezali za jednu političku opciju na odlasku, ili ako hoćete za jednu obitelj.

I stoga je moja poruka hajdemo mi preuzeti odgovornost i donositi odluke i neće nam trebati bilo kakav visoki predstavnik”, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ BiH govorio je i o funkcioniranju vlasti na državnoj razini.

-Ja sam uvjeren da na razini BiH možemo pokazati kvalitet nove parlamentarne većine, pojačati dinamiku donošenja odluka, kako bi onda i Parlament BiH djelovao u jednom izraženijem kapacitetu oko svih onih prioriteta koji su nas stavili u poziciju da idemo prema EU.

Primarno to se odnosi na one zakone iz 14 prioriteta u Mišljenju Europske komisije, a i druge zakone.

Tako da će domaćin sastanka već idući tjedan biti kolege iz Sarajeva, kako bi osmislili ono što će se raditi u petom i šestom mjesecu, kako bi to imali na Viječu ministara a onda ćemo to imati i u Parlamentu BiH, da se osjeti da i u Parlamentu ta koalicija postoji, da počinjemo glasati skladno, da se usuglašavamo…, kazao je Čović, piše HMS.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.