Dragan Čović poslao poruku: “Ako neko želi da imamo još jaču krizu nego što imamo prethodne četiri godine, neka to radi, prošlo je vrijeme nametanja stava jednom konstitutivnom narodu”

Lider HDZ-a Dragan Čović govorio je danas o kandidatskim listama navodeći kako nisu usaglašene sve kantonalne liste zbog čega do sutra ne planira objavljivati nikakva imena, no otkrio je da se nada novom sastanku u Briselu sljedeće sedmice.

Govoreći o kandidatskom statusu BiH navodi kako je EU namjerno navela da će o tome raspraviti nakon izbora jer žele vidjeti da li će biti zloupotrebe izbornog procesa i implementacije rezultata.

Ističe da su iz EU ponovo naglasili potrebu za što hitnijom izmjenom Izbornog zakona BiH te da je sve to poruka iz Brisela za “političare iz Sarajeva koji moraju da vide da ne mogu raditi bez hrvatskog naroda”.

Tvrdi da bi početkom iduće sedmice trebalo biti održan još jedan sastanak bh. lidera sa povjerenikom za proširenje EU u Briselu Oliverom Varhelyijem, ali ovaj put samo sa trojicom predstavnika naroda – prenosi Klix.

“Uvjeren sam da bi već početkom iduće sedmice trebali imati još jedan sastanak sa povjerenikom za proširenje u Briselu, mislim da će gospodin Varhelyi zakazati jedan takav sastanak.

Ovaj put ne sve parlamentarne stranke, nego predstavnici iz tri konstitutivna naroda koji bi trebali dati odgovor i na neka pitanja o implementaciji izbornih rezultata, proširenju, kandidatskom statusu, odnosno o političkoj atmosfera na kojoj treba raditi naredna tri mjeseca”, rekao je Čović.

Govoreći o kandidatskim listama rekao je kako nisu usaglašene sve na kantonima, ali da će sve biti sutra do kraja dana, uključujući i odabir kandidata za Predsjedništvo BiH.

“Biramo između pet kandidata, sutra do kraja dana vjerujem da ćemo riješiti tu enigmu i da ćemo imati izvrsnog kandidata”, rekao je.

Apelovao je na bošnjačke stranke da prestanu sa stavljanjem Hrvata na svoje kantonalne liste poručujući da to nije pametno.

“Prošlo je vrijeme nametanja stava jednom konstitutivnom narodu. Ako neko želi da imamo još jaču krizu nego što imamo prethodne četiri godine, neka to radi”, rekao je.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.