Dragan Čović poslao poruku nakon sastanka sa Andrejom Plenkovićem u Mostaru: “Neka Bošnjaci slijede ono što zagovaraju 10 godina, sve drugo će ih odvesti u politički sunovrat”

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je komentarisao mogućnost da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona.

Komentar je dao nakon susreta s hrvatskim premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem u Mostaru.

Smatra da su Bošnjaci djelomično uspjeli u tome da zadrže status kvo u Bosni i Hercegovini.

“Ako se može kratko odgovoriti. Zadnje dvije godine smo pokušavali sprovesti sporazum iz Mostara.

Dvije godine pregovaramo i nismo uspjeli. Želja Bošnjaka je bila zadržati status kvo, ali su djelomično uspjeli u tome.

Ono što imamo danas, bar što ja znam kada je u pitanju potencijalna namjera da se nametnu određene odluke, odluke će ići u pravcu da osiguramo demokratsku proceduru i da se nakon izbora mogu primijeniti rezultati, kako bi se do kraja godine mogla iskoristiti prilika za dobijanje kanditatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji”, tvrdi Čović – prenosi Klix.

Za njega je Schmidtov prijedlog prilika da se, kako je izjavio, miminalno ispravi greška prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

“Nadam se da ćemo ovih dana doživjeti kraj procesa i krenuti u drugačijoj atmosferi realizirati predizbornu kampanju, da izbjegnemo krizu.

Možemo razumjeti da je ovo minimalni pokušaj ispravljanja grešaka prema hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini”, poručio je.

Osvrnuo se na najavu da će biti održani protesti onih koji se protive prijedlogu visokog predstavnika. Uvjerava da ne zna šta Schmidt predlaže.

“Vezano za kolege iz političkog Sarajeva, mi moramo biti civilizovani. Ne zaslužuju da ovako komentiram u javnosti.

Iznenađuje izliv nezadovoljstva. Ja ne znam šta on (visoki predstavnik) namjerava nametnuti.

Mislim da time, kako je rekao gospodin Plenković, političko Sarajevo razotkriva stvari o tome kakvu Bosnu i Hercegovinu žele”, rekao je.

Imao je i poruku onima koji se protive Schmidtovom prijedlogu.

“Trebaju mir i atmosfera u kojima ćemo se zaštititi od onih koji bi željeli napraviti anarhiju.

Pozivamo kolege iz Sarajeva da slijede ono što zagovaraju zadnjih deset godina – da stvarno Bosna i Hercegovina bude po mjeri svih naroda. Svaki drugi put će ih odvesti u politički sunovrat.

Mi moramo poslati jasnu poruku da želimo graditi dobre odnose s Bošnjacima. Bez hrvatskog naroda Bosna i Hercegovina neće moći funkcionirati kao normalna država”, zaključio je Čović.

I hrvatski premijer je istakao da samo visoki predstavnik tačno zna sadržaj predloženih izmjena, ali da smatra dobrim ono što znaju – zaključuje se u tekstu Klixa.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.