Dragan Čović sa ambasadoricom Njemačke u Mostaru: Potrebno je ukloniti diskriminaciju u Izbornom zakonu

Posljednje Vijesti

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru održan je sastanak predsjednika HDZ-a BiH i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića i ambasadorice Savezne Republike Njemačke Margaret Uebber.

Na današnjem sastanku razgovaralo se o svim aktuelnim i tekućim političkim pitanjima o kojima se intenzivno razgovara već duže razdoblje.

Dragan Čović istaknuo je stavove o svim otvorenim pitanjima, naročito na nivou visokih političkih susreta u pogledu Izbornog zakona BiH te nužnosti uklanjanja svih oblika diskriminacije i pokušaja dominacije.

“Ustav BiH jasno precizira konstitutivne narode i njihovo legitimno predstavljanje kao temelj Dejtonskog sporazuma.

Uz pojačan dijalog svih političkih predstavnika te uključenost i medijaciju, prije svega EU i njezinih institucija, politički dogovor i održivo rješenje koje približava Bosnu i Hercegovinu punopravnom članstvu u EU je obveza i ključni vanjskopolitički prioritet”, poručuju iz HDZ-a.

Također, Čović je izdvojio snažnu opredijeljenost i daljnji napredak NATO savezu kao sigurnosnom okviru koji bi osnažio Bosnu i Hercegovinu i dao dodatnu dimenziju u ekonomskom i gospodarskom smislu u privlačenju novih investicija u različite oblasti.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić zastupa sasvim suprotne stavove i poziva na ukidanje konstitutivnosti.

Leave your vote