Dragan Čović se javlja iz Holandije, iz istog mjesta gdje sjedi i Bakir Izetbegović: “Ne smijemo ostati zarobljeni u nefunkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti”

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović sudjeluje na dvodnevnom izvještajno-izbornom kongresu EPP-a u Rotterdamu, a tim povodom je kazao da, u svim razgovorima koje je imao i koje će imati tokom kongresa Europske pučke stranke (EPP), želi vrlo jasno kazati kakva je pozicija Bosne i Hercegovine, istaknuti naš euroatlantski put i činjenicu da članstvo u Europskoj uniji nema alternativu te da smatramo kako ničim nismo zaslužili da nas se tretira drugačije od ostalih zemalja regije u procesu pridruživanja.

Čović kaže da u brojnim bilateralnim razgovorima ističe koliko je bitno da imamo političku stabilnost u BiH kako ne bi došlo do bilo kakve sigurnosne ugroze.

“Mi smo usred izbornog procesa koji već traje i to daje jednu posebnu političku dimenziju nužnosti traženja političkih rješenja, a da istodobno osiguramo i demokratski proces izbora, kao i preduvjete da se mogu implementirati izborni rezultati bez obzira što do sada nismo promijenili Izborni zakon.

Čini mi se da je to osnova svega, da ne smijemo ostati zarobljeni u nefunkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti kakvu imamo protekle četiri godine”, poručio je Čović.

Dodaje kako se nada da će ovih dana biti razmatran državni proračun u Vijeću ministara te da će se ubrzo usvojiti u Parlamentu BiH.

“Kako bismo koliko-toliko stvorili mogućnosti za stabiliziranje odnosa barem u narednih pet-šest mjeseci. To je period koji je pun izazova, u tijeku je kampanja i vidimo tu razne strategije, gdje se retorika i ponašanje prilagođavaju toj kampanji”, kazao je Čović za Fenu.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović prisustvuje 27. Kongresu Evropske narodne stranke (EPP) u Rotterdamu, u okviru kojeg je održan događaj posvećen regionu pod nazivom „Balkanska kafa: Ruski rat i njegove posljedice na regiju Zapadnog Balkana“. Još jednom je Izetbegović zatražio da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za članstvo u EU.

Kako je navedeno na Facebook stranici Bakira Izetbegovića on je tokom diskusije podsjetio da je u Bosni i Hercegovini prije 15 godina postojao konsenzus u vezi sa pristupanjem NATO-u i Evropskoj uniji, ali da nije postojalo dovoljno volje sa druge strane, koja je, kako je napisao, mogla omogućiti ubrzani pristup ovim asocijacijama, kao što je to Bosna i Hercegovina zasluživala.

“Odgovor EU nije bio dobar. Potrebni su nam novi entuzijazam i podrška. Balkan je mješavina emocija, vjera, naroda koja može značiti bogatstvo različitosti, ali može donijeti i problem ukoliko ukoliko ne postoji podrška EU.

Unija ne smije ostaviti vakum na Balkanu jer će ga ispuniti druge, destabilizirajuće snage. I to se upravo dešava” – kazao je Izetbegović.

Govoreći o ulozi Rusije u regionu, Izetbegović je ukazao na posljednje prijeteće izjave ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini.

“Potrebna nam je jasna poruka da će sve države Zapadnog Balkana postati članice Unije. Bosni i Hercegovini je potreban kandidatski status.

Vijeće EU će narednog mjeseca odlučivati o tim pitanjima i pozivam ih da nas podrže u našim nastojanjima” – poručio je Izetbegović.

Uvodna obraćanja na skupu su imali Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu i šefica Grupe za Zapadni Balkan u Odjelu za strateške komunikacije Službe za vanjske poslove EU-a Jasna Jelisić, koji su pažnju posvetili evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, utjecaju Rusije na proces proširenja, te rješavanju pitanja sigurnosti, stabilizacije političkih prilika, regionalne saradnje i borbe protiv dezinformacija.

Događaju su također prisustvovali predstavnici HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i PDP-a iz Bosne i Hercegovine, predstavnici članica EPP-a iz regiona, te zastupnici u Evropskom parlamentu i zvaničnici EU koji su involvirani u dešavanja na Zapadnom Balkanu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.