Dragan Čović “steže omču”, javno je to potvrdio: Obavezujuće za sve hrvatske funkcionere biće odluke HNS-a

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović kazao je na radnom sastanku s hercegovačko-neretvanskim Županijskim odborom te stranke kako je legitimno predstavljanje hrvatskog naroda na svim administrativno-političkim nivoima vlasti ključno za budućnost Bosne i Hercegovine.

“Postizanje dogovora o izbornoj reformi važno je za stabilne odnose sva tri konstitutivna naroda u BiH”, kazao je Čović te istaknuo i podršku međunarodnih partnera, koji su uz Bosnu i Hercegovinu na njezinom europskom putu, putu stabilnosti i napretka, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Govoreći o izvanrednom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora, koje će se održati u subotu, 19. februara, istaknuta je važnost sudjelovanja svih dužnosnika izvršne i zakonodavne vlasti svih razina.

Odluke i zaključci koje će Hrvatski narodni sabor usvojiti na zasjedanju, kako je naglašeno, bit će obvezujuće za sve hrvatske dužnosnike, bez iznimke.

Županijski odbor HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije uputio je podršku predsjedniku Čoviću i pregovaračkom timu u svim budućim aktivnostima po načelima koja utvrdi Hrvatski narodni sabor, navodi se u priopćenju.

Podsjećamo, Čović je nedavno rekao za RTRS da zajedno sa članom Predsjedništva BiH iz RS-a Miloradom Dodikom vodi politiku da rata više nikada ne bude, te da je to jedan od razloga što je bilo važno da dođe u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

“Učinit ćemo sve da kroz razgovore dođemo do dogovora kako više ne bi bilo nijedne žrtve politike”, rekao je Čović.

Čović je naveo da stoji iza svega što je rekao obraćajući se poslanicima NSRS-a, te da ostaje pri stavu da je RS “činjenica i realnost” – od Dejtonskog sporazuma pa nadalje, te da je element Ustava BiH.

“Cilj mi je bio i da Hrvatima koji žive u Republici Srpskoj poručim da nisu napušteni, te da kroz institucije RS-a imaju podršku onih koji vode politiku u ime hrvatskog naroda”, naveo je Čović.

On smatra da su razgovori o Izbornom zakonu pri kraju, te da će Hrvatski narodni sabor na sjednici zakazanoj za 19. februar zauzeti jasan stav o budućnosti hrvatskog naroda, kada je riječ o ovom zakonu.

“Vjerujemo da je odlukom Ustavnog suda Izborni zakon rasterećen određenih članova koji se tiču domova naroda, te dok se oni ne dopune, nećemo imati uslove za održavanje izbora”, poručio je i dodao da očekuje da će pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH uskoro biti završeni.

Čović je naveo da Hrvati žele čuvati BiH, koja je i njihova domovina, ali da će, ukoliko ne bude drugih rješenja, krenuti sa inicijativama kako promijeniti Ustav BiH, odnosno uređenje Federacije BiH.

“Jedan broj političara iz Sarajeva morat će naučiti da voli svoju zemlju, da cijeni svoj Ustav, umjesto što se hvale da su patriote i probosanci”, riječi su Čovića.

Čović je rekao da mnogo češće razgovara sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem nego sa Dodikom, ali da se dogovori sa predsjednikom SNSD-a sprovedu u djelo.

“Svaki razgovor i dogovor sa Izetbegovićem se na kraju završi tako da se izvinjava što se mora promijeniti nešto što smo dogovorili”, zaključio je tada Čović.

Čović je istaknuo nedavno kako su hrvatski predstavnici bili konstruktivni u pregovorima, nudeći više desetina modela i prijedloga koji u potpunosti implementiraju odluke ELJSP-a i Ustavnog suda BiH.

Upozorio je, kako pojedini predstavnici bošnjačkog naroda nastupaju bez iskrene želje za postizanjem dogovora, podržavajući izravno narušavanje ustavom definiranih prava konstitutivnih naroda.

Čović se zahvalio na podršci međunarodnih partnera, koji su u svim prethodnim razgovorima ponovno iskazali predanost Bosni i Hercegovini na njezinom putu izgradnje stabilnosti i na europskom putu, koji je budućnost BiH.

Istaknuo je kako je legitimno predstavljanje hrvatskog naroda na svim administrativno-političkim razinama vlasti, ključno za Bosnu i Hercegovinu u cjelini.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.