Dragan Čović sumnja u provodivost presude i najavljuje snažniju borbu: Legitimnost će biti još jače izražena

U Mostaru je danas obilježeno 30 godina od osnivanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne, a tom prilikom je predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović dao svoj komentar o presudi Evropskog suda za ljudska prava protiv Bosne i Hercegovine koju je podnio Slaven Kovačević.

Prema toj presudi, za koju savjetnik Željka Komšića Slaven Kovačević navodi da je pozitivna, legitimno predstavljanje je diskriminatorno.
No, presuda još nije zvanično objavljena pa Čović nije htio mnogo komentarisati.

Međutim, upitan da odgovori da li bi njom bilo ugrožen narativ “legitimnog predstavljanja”, on je odgovorio da će se Hrvati za to samo još jače boriti.

“Odgovor je vrlo jednostavan:

legitimnost hrvatskog naroda, kao i svakog drugog naroda, bit će još jače izražena u svim našim zahtjevima oko izmjena i Ustava, svih zakona, naravno Izbornog zakona, tamo gdje se štite kolektivna prava, a to su Domovi naroda i Predsjedništvo, hrvatski narod će birati svoje legitimne predstavnike”, rekao je.

On dodaje da BiH može biri organizovana na razne načine, ali po građanskom modelu ne.

“Bosna i Hercegovina može se na različite načine organizirati, a oni koji zazivaju građansku državu i kroz nekakvu presudu vide za to prostora, vrlo jasno im poručujemo da dok god u ustavu imamo hrvatskog člana Predsjedništva,

dok god imamo hrvatski klub Doma naroda i na entitetskoj i državnoj razini, to jasno svjedoči o potrebi ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva, a i legitimnog predstavljanja tog naroda”, istaknuo je Čović.

Vjeruje i da će ova presuda biti teško provedena, kao i mnoge prethodne.

“Kao što znate, imali smo mi jako puno presuda koje je bilo nemoguće provesti zbog ambijenta u BiH, nesklada sa onim što neko politički organizira kroz te insittucije i onoga što se dešava u realnom životu”, zaključio je Čović.

U provodivost presude mnogi sumnjaju pa tako i Čovićev koalicioni partner, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji je izrazio nadu da će presuda biti provedena s obzirom na to kako u BiH sporo funkcionišu stvari.

“Svaka nova presuda Evropskog suda za ljudska prava potvrđuje neupitnu istinu; budućnost evropske Bosne i Hercegovine je budućnost građanske Bosne i Hercegovine, zemlje jednakih ljudi u kojoj prava svih biti jednako zaštićena, a ničije pravo uskraćeno”, rekao je Nikšić.

Dodao je da nas iskustvo uči da sama presuda u BiH ne znači da će automatski biti i provedena.

“Ipak, svaka presuda Evropskog suda za ljudska prava nam trasira put i pokazuje šta trebamo, pa i moramo uraditi da BiH postane punopravna članica Evropske porodice.

Nadam se da će ova, kao i sve prethodne presude biti provedena jer nam to svima treba”, kazao je Nikšić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.