Dragan Čović tvrdi: “Ovim bi stabilizirali odnose Hrvata i Bošnjaka”

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici u utorak trebao bi po žurnom postupku razmatrati Prijedlog izmjena Izbornoga zakona BiH koji su predložili izaslanici iz hrvatskog naroda (HDZ-HNS) u ovom domu.

Predsjedavajući Doma naroda i predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović ističe da je to samo “prvo poluvrijeme inicijative ove političke grupacije čiji je cilj ukloniti diskriminaciju kako Hrvata, tako i svih manjina, Židova, Roma i drugih građana koji se ne mogu kandidirati na najviše pozicije u državi”.

“S ovim amandmanima nastoji se učiniti predstojeće izbore zakonitim i sukladnim Ustavu, budući je odredbe koje se tiču popunjavanja Doma naroda Federacije BiH osporio Ustavni sud i ocijenio protivnim državnom Ustavu. Mora se Hrvatima kao zajednici zajamčiti mogućnost biranja njihova člana državnog Predsjedništva.

Jednako kao što to imaju bošnjačka i srpska zajednica. Prihvatanjem ovoga prijedloga u oba doma državnog Parlamenta stabilizirali bismo odnose najprije Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, te ostvarili važan korak k uspostavi funkcionalnih državnih institucija”, ističe Čović.

Drugo poluvrijeme izbornih reformi

Po njegovim riječima, drugo poluvrijeme izbornih reformi mora posve omogućiti svim građanima jednaka prava što zahtijeva i ustavnu reformu koja u ovome trenutku zbog vremenskog okvira u kojemu će se raspisati i održati izbori nije realna.

“NS BiH i HDZ će biti predvodnici procesa da odmah nakon izbora koji bi se održali po izmijenjenim pravilima u potpunosti provedemo svih pet presuda Evropskoga suda za ljudska prava, što uključuje ograničenu ustavnu reformu i izmjene Izbornoga zakona.

To je moguće napraviti čuvajući temelje BiH, a to su konstitutivni narodi i njihovo legitimno predstavljanje te prava građana. Kao što je to istaknuo i izvjestitelj Europskoga parlamenta za BiH, EU je zajednica koja ima svoje ‘konstitutivna načela’, te se temelji na poštivanju prava građana i očuvanju njezina višenacionalnig identiteta. BiH je EU u malome, navodi Čović.

Neizvjestan je ishod ove zakonske inicijative hrvatskih izaslanika u parlamentarnoj proceduri.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.