Dragan Čović u dnevniku HRT-a bez imalo ustručavanja poručio: “Hrvatski narod neće polagati račune bilo kome”

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider HDZ-a Dragan Čović rekao je u dnevniku HRT-a da “hrvatski narod neće polagati račune bilo kome” i da odustajanja od nacionalnih odrednica i konstitutivnosti nema.

“Hrvatski narod ima izbora za BiH, ovo je naša domovina, mi smo ključna poveznica između dva druga naroda koja teže za separatizmom, unitarizmom i siguran sam da nećemo polagati račune bilo kome, za ono što tražimo je apsolutna jednakopravnost tri konstitutivna naroda i svih drugih koji se tako ne izjašnjavaju. Rješenja ima, na uslove koji nam se postavljaju da odustanemo od nacionalnih odrednica ili imena – Hrvat, Bošnjak Srbin sigurno nećemo pristati”, kazao je on.

Dodao je da se nakon četiri dana pregovora u Sarajevu oko izmjena izbornog zakona, došlo do nekog rješenja, ali da i dalje postoje prepreke.

“Usaglasili smo se za još jedan termin za razgovore kada bismo trebali postići konačan dogovor. Međunarodni predstavnici učinili su ogroman napor da mi iz BIH sjednemo zajedno za sto, jer sami to evidentno ne bismo mogli napraviti. Ja ne bih ostavljalo nikakve hipotetske odrednice oko toga što ako se ne dogovori. Prije svega moramo iskoristiti narednih 20-ak dana da završimo razgovore. Danas smo kroz HNS dali vrlo jasne okvire – moramo čuvati BiH, jednakopravnost i legitimno predstavljanje, a razmišljat ćemo i kako postupiti ako se ne postigne takav dogovor. Nepopravljiv sam optimist, i dijelim optimizam s predstavnicima evropske i američke administracije”, kazao je Čović.

Podsjetimo, da je Čović pored teme o izmjenama Izbornog zakona došao u fokus javnost nakon što su on, Lidija Bradara i Marina Pendeš glasali za poništenje dijela Krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.