Dragan Čović u Mostaru otvoreno poručio: “Da nije bilo HVO-a, danas BiH ne bi imala ove svoje dimenzije i išla prema EU”

Lider HDZ i HNS-a BiH Dragan Čović je u Mostaru kazao kako bez HVO-a hrvatski narod ne bi opstao na vjekovnim ognjištima, a da ni BiH danas ne bi mogla govoriti da ima ove svoje dimenzije, ne savršenog društva, ali društva koje lagano ide ka evropskim integracijama. Nakon svečanog mimohoda i demonstriranja vojne sile, te polaganja cvića i molitve ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače je rekao da na HVO koji danas obilježava 32. godišnjicu utemeljenja treba biti ponosan i sjećati se svih žrtava rata i onih koji su dali ono najvrjednije od sebe, da bi BiH poživjela i da bi hrvatski narod opstao na svojim stoljetnim ognjištima.

“To je najbolji odgovor za sve one koji bi drugačije pisali ili malo iskrivljivali povijest. Na nama je da slijedimo vrijednosti domovinskog rata, da budemo ponosni na sve ono što je Hrvatsko vijeće odbrane dalo, ne samo za hrvatski narod, nego za čitavu Bosnu i Hercegovinu.

Ali u značajnoj mjeri hrvatski narod je dao poseban doprinos za ono što danas imamo u Republici Hrvatskoj.

Zato neka ova naša okupljanja budu svojevrstan spomen, ali i da pišemo povijest za one mlade, kako neki drugi ne bi iskrivili ono što jeste, nama na ponos“, rekao je Čović.

Dani ponosa i slave, kako je naglasio su “Dani domovinskog rata, uz sva iskušenja koja su nas pratila, ali mi prije svega kao i večeras trebamo biti ponosni na svaku našu obljetnicu”.

“Evo 32. godine poslije, ja se nadam da ćemo nakon ovih desetak ili 20 ispred sebe kad budemo dio Nato Saveza i Evropske unije na jednak način baštiniti ono što je vrijednost hrvatskog naroda, naša organiziranost kroz Hrvatsku zajednicu i Hrvatsku Republiku Herceg- Bosnu.

Ali i istini za volju, da nije bilo Hrvatskog vijeća odbrane, ni hrvatski narod ne bi ostao na vjekovnim svojim ognjištima, a ni Bosna i Hercegovina danas ne bi mogla govoriti da ima ove svoje dimenzije, ne savršenog društva, ali društva koje lagano ide ka evropskim integracijama”, rekao je Čović.

Komentirajući poistovjećivanje presuđenih generala za ratne zločine, sa vojskom HVO-a je kazao kako treba biti ponosan i štititi svakog predstavnika HVO-a, svakog dragovoljca i sve zapovjednike HVO-a i biti ponosni na ono što je vrijednost domovinskog rata, baštiniti ga na pravi način i biti ponosan na svako dobro djelo koje je učinio predstavnik HVO-a.

“Neću na bilo koji način komentirati bilo koju presudu, bilo koje pravosudne institucije u zemlji i u svijetu.

Svak treba odgovarati za ono što je učinio.

Ja sam uvjeren, da svi naši ljudi, predvodnici HVO, mogu s ponosom kazati gdje su bili između 1991. i 1995. godine”, zaključio je Čović – prenosi Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.