Dragan Čović upitan od novinara nakon sastanka, pa tek tako poručio: “Legitimno pravo svakoga je da ne učestvuje u izborima”

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Sarajevu s novinarima, odgovarajući na aktuelna politička pitanja.

Najviše pažnje bilo je posvećeno aktuelnim izmjenama Izbornog zakona BiH, o čemu pregovori još uvijek traju, a Čović je danas ponovio da HDZ smatra nelegalnim Centralnu izbornu komisiju (CIK), “čiji su članovi imenovani mimo zakonskih procedura”.

Ponovio je da u postojećim okolnostima nema uvjeta za provedbu izbora u oktobru ove godine te očekuje da će tada vjerovatno biti pokrenuto i pitanje mogućeg bojkota izbora, a ukoliko ne bude izmijenjen Izborni zakon.

Nema, kaže, problem oko riječi bojkot, te ocjenjuje da je legitimno pravo svakog pojedinca ne učestvovati u izborima. Čović navodi i da su svi rokovi za dogovor prošli te da ukoliko se danas ne približe stavovi tokom pregovora političkih predstavnika, razmatrat će se i odluka o bojkotu izbora.

Na pitanje zašto se HDZ uvijek usmeno zalaže za poštovanje Ustava i zakona, a već cijeli mandat blokira rad Doma naroda Federalnog parlamenta, Čović je odbacio takve tvrdnje i dodao da Federalni parlament i njegova oba doma zasjedaju i funkcioniraju.

Osvrnuo se i na mogućnost napuštanja pozicije lidera HDZ-a, kazavši da nikada ništa nije ostavio, ali je najavio da će u maju 2023. godine biti organiziran Sabor HDZ-a kada će se odlučivati o vodstvu stranke.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.