Dragan Čović vrlo samouvjereno poručuje: “Ako HDZ-ov prijedlog izbornog zakona prođe drugi dom, po njemu će se organizovati izbori”

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović (HDZ) govorio je danas na konferenciji za medije nakon sjednice ovog doma o usvajanja HDZ-ovog prijedloga izmjena izbornog zakona koji će biti upućen u Predstavnički dom.

Iako je, kako naglašava, očekivao inicijativu i drugih stranaka kada je riječ o izmjenama izbornog zakona, Čović ističe kako je HDZ jedini uputio ovaj prijedlog.

“Usvojili smo izmjene izbornog zakona koje održavaju stanje u FBiH. Išli smo sami s inicijativom i one su na tragu razgovora koji su vođeni u posljednjih nekoliko mjeseci. Nažalost, kod bošnjačke strane nije bilo spremnosti da nešto urade, željeli su zadržati status quo kada je riječ o izbornom zakonu”, rekao je Čović – prenio je Klix.

Nakon što je inicijativa prošla Dom naroda, Čović je naglasio kako je sada na redu Predstavnički dom.

“Inicijativa je prošla poslovničku proceduru. Nakon vitalnog interesa bošnjačkog naroda, Ustavni sud je rekao svoje mišljenje i smatramo da smo napravili dobru stvar. Za nadati se da ćemo u Predstavničkom domu imati kvalitetnu raspravu i dovoljno mudrih ljudi da napravimo izmjene u izbornom zakonu”, poručio je Čović.

Osim toga, osvrnuo se i na samu sjednicu te je poručio kako je razočaran što predlagači određenih zakona i inicijativa nisu bili prisutni na njoj.

“Žao mi je što i na današnjoj sjednici kad smo raspravljali o budžetu, nismo imali predstavnike predlagača, a to je Predsjedništvo BiH. Skoro cijela sjednica je bila bez prisustva članova Vijeća ministara što je apsolutno neprihvatljivo”, ističe predsjednik HDZ-a.

Nakon toga, poručio je kako su svjesni opstrukcija koje stižu s bošnjačke strane.

“Svjesni smo okolnosti, opstrukcija koje radi bošnjačka strana. Neskriveno se govorilo o statusu quo prema izbornom zakonu. Vidjet ćemo, svakom na volju da procijeni kakvi su odnosi u Predstavničkom domu i kakvu atmosferu imamo u BiH. Zastrašujuće je loša, prijeteća za sve procese, a tome svjedočimo zajedno pune četiri godine s više ili manje intenziteta”, ističe Čović.

Također, precizirao je šta će se dogoditi ako izborni zakon prođe i Predstavnički dom.

“Ako se usvoji izborni zakon, on je usvojen. Pravila za izbore su vrlo jasna. Mostarski sporazum je usvojen u sedmom mjesecu 2020. godine i ta pravila su se primjenjivala na izborima kasnije te godine”, zaključio je Čović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.